Iubitä Lili Marleen,
Azi e o zi mare! Am dat primul tur de manivelä! Asearä, la sedinta de pregätire cu toatä echipa, Adolf a tinut un spici greu de uitat! Dar si bäietii de la electricä, au scos din cinemobile tot ce-aveau si i-au aranjat o catedralä cu orgä de lumini antiaeriene ca-n discotecä la Kölnische Dom. Pe urmä s-a "udat" turul de manivelä cu un rând de Pilsen de-au spart toate mesele pregätite pentru filmarea de-a doua zi si-am bäut si eu un Bruderschaft cu Adolf si secunzii.
Iar azi-dimineatä, când ne-au väzut apärând la locul filmärii, localnicii, imagineazä-ti, ne-au întâmpinat cu flori! (În special ucrainienii.) Ba încä unii s-au gräbit sä ni se aläture, fie si ca simpli zilieri; cuvântul de ordine era: "Bine c-a venit televiziunea si-i dä la telejurnal,* poate-o s-o ducem si noi de-acum mai bine!..." (Ästia nu prea stiu deosebirea dintre cinematografie si televiziune.) Numai la Katyn n-am prea avut ce face, cä actorii de-acolo tocmai filmaserä într-o porcärie ruseascä si erau morti de obosealä, säracii.
Una peste alta, prima zi de filmare a mers ca pe senile. Am depäsit metrajul util planificat cu câteva sute de kilometri. Nesperat de putine victime.
Cu dragoste,
Wilhelm
---------------------------
* "Telejurnal", emisiunea de actualitäti a T.V.R. înainte de 1989.
|