era sa deschid un topic nou pe tema "million dollar baby" ca nu il citisem pe asta. pai acum ca filmul a iesit la cinema putem sa ne dam cu parerea
Filmul e impartit in doua: inainte de "cadere" si dupa. Legatura dintre cele doua jumatati inegale (zic inegale pentru ca din punct de vedere al timpului ocupat pe ecran, prima parte e ceva mai lunga) este relatia dintre antrenor si eleva. Pana aici toate clare.
Felul cum trateaza Eastwood povestea asta e ceva mai problematic. In primul rand fara nici un fel de originalitate (de unde si plictiseala teribila care te apuca): fata-cea-sarmana (sarmana datorita familiei si a societatii nedrepte) economiseste banut cu banut ca sa isi realizeze visul: boxul de performanta. De fapt nu e prea clar de ce box si nu dans pe gheatza. In fine, cred ca tot societatea e de vina. Si cum era de asteptat, dupa clasicile tergiversari si refuzuri din partea antrenorului, cei doi ajung sa fie foarte apropiati in sport si in viata. Nu va ganditi la prostii ca nu se merge pana acolo. Batranul Clint e chiar batran. raman la relatia tata-fiica.
Si uite asa din cliseu in cliseu, pe care toate lumea le intuieste, tipa ajunge mare "boxerita". Surpiza vine de la a doua jumatate a filmului pentru ca povestea basculeaza intr-o drama-melodrama: personajul lui Swank ramane paralizat pe viata. cu aceasta ocazie, Eastwood demareaza un subiect ambitios: problema eutanasiei. Daca n-ar fi fost si asta asa de previzibil, poate ar fi iesit ceva mai interesant din film. Antrenorul este pus in fata dilemei (tare sunt tentat sa pun dilema in ghilimele ca e mai degraba o pseudo-dilema, destul de artificiala) de a-si ajuta eleva-fiica sa moara. Si sa nu zica cineva ca nu anticipeaza deja gestul antrenorului-tata.
Acu' e demodat sa fii importiva eutanasiei si poti fi tratat cu usurinta de reactionar. Prin asta nu vreau sa spun ca as fi impotriva, ci ca chestiunea e mult mai complexa decat ce ne arata domnul Clint.
Ca sa inchei, m-am dus la acest film cu sacu' la pomu' laudat si m-am intors cu el gol. Poate ca nu e chiar atat de plictisitor pe cat l-am prezentat, dar la atatea Oscaruri, ma asteptam la o bomba. As fi preferat Aviatorul in locul lui, desi nici ala nu m-a dat pe spate. Swank e foarte buna, ca actrita dar nici in rest nu se lasa mai prejos. Cat despre Freeman, pe care de altfel il apreciez foarte mult, nu cred ca a avut un rol iesit din comun. A jucat in registrul sau obisnuit fara sclipiri deosebite. Am preferat de 1000 de ori Mystic River
Chestii dintr-astea cu unghiuri, planuri, miscari de camera si lumini nu imi spun mare lucru.
Mingea e la voi acum!
|