View Single Post
Old 01 Apr 2005, 17:38   #82
manelesux
Senior

manelesux

Originally Posted by Pitbull:
Originally Posted by manelesux:
danny cu ochii holbatzi si gura in forma de O nu este nici sarcasm, nici atac, nici parodie, nici omagiu, este exact una din scenele de "horror prost" cu care, din pacate, Shiningul lui kubrick este piparat pe ici pe colo de nepriceperea regizorului (si standardele vremii) pe un taram stilistic care nu-i era comod.
Esti chiar atât de sigur? Pe ce te bazezi? (Vorba lui Parizianu.)
Mie mi s-a pärut evident cä era o figurä de stil intentionatä. (Desi, recunosc, n-am citit nici o declaratie a lui Kubrick în sensul ästa; l-as întreba, da'... din martie 1999 încoace, e cam greu...)
Altfel, foarte interesante comentariile tale de mai sus. Ne bucuräm sä te primim la sânul nostru cald.

ma bazez pe faptul ca intre Mel brooks si o subtilitate atat de subtila incat doar 2-3 oameni de pe planeta asta o remarca este un drum lung. asa cum tu nu il vezi pe kubrick in postura unui brooks mai politicos, nici eu nu il vad in cealalta extrema, a pisicii negre care alearga pe intuneric cu ochii inchishi. Multe din subtilitatzile pe care le pui pe seama referentzialitatzilor lui kub sunt de fapt preluate "de-a gata" din sursele ecranizarilor sale: clarke, king, burgess, etc. poate despre unele dintre acestea nici macar kub nu era conshtient, luandu-le direct din gura dialogului original. Primul exemplu care imi vine in minte e politetzea ruso-americana pe care tu o consideri sarcastica iar eu o vad ca pe o ambiantza sociala absolut fireasca, consacrata de literatura "justitziilor cosmice" din care face parte si arthur clarke. Pana si seria star wars are "nishte rushi" versus "nishte americani" in conflictul cosmic. in 2001, meritul lui kub este ca mixeaza trendul SFului pseudointelectual (care se chinuia sa iasa din gaoacea infantilitatzii) cu cel al trendului LSD, care au marcat perioada in care a ieshit filmul. Poate e si primul film al sau in care apeleaza la muzica vizuala, la culoarea sunetelor (sau sonoritatea imaginilor, imi fuge acu gandul simultan la povestea lui Vladimir Colin si la Acid tripul din filmul 2001). Cautarea presupuselor subtilitatzi intre aceste evidentze mi se pare cam nelalocul ei. Valoarea lui kubrick sta in lucruri destul de evidente, nu vad de ce ar fi necesar sa-i inventam valentze alternative (ori suplimente nutritive) mai ales acu, ca e mort si nu mai comenteaza.

iar despre faptu ca ews ar fi cel mai prost film al lui kubrick ma tem ca tre sa rectific: vroiam sa zic ca e un film neterminat (ciunt, schilod) din motive evidente.