View Single Post
Old 01 Apr 2005, 16:47   #80
manelesux
Senior

manelesux

Originally Posted by Pitbull:
Originally Posted by manelesux:
shining, respectiv space odyssey, (...) n-au treaba cu implicarea sociala mai mult decat au filmele lui Vin Diesel sau Louis de Funes.
Ei, hai, nici chiar asa...!
Originally Posted by manelesux:
As putea spune ca sunt omagii aduse, sa zicem, filmelor cu vampiri si zombie. .
Te refereai NUMAI la "The Shining", desigur... Mda, filmul contine destule trimiteri la acele filme de gen, dar nicidecum "omagiale" (de pildä, cadrul repetat de câteva ori, cu Danny cicä "speriat" - ochii holbati si gura ca un O - e un citat sarcastic: imagine tipicä de filme horror proaste). Si nici un film de Kubrick nu e, INTEGRAL, un omagiu, un atac, o parodie, un citat, o trimitere de orice fel la "ceva". Kubrick nu e Mel Brooks! Foloseste, slavä Domnului, destule elemente relfexive si referentiale, dar numai integrate în propriul lui sistem estetic.

nu pitbulle, de fapt glumeam la faza cu vampirii si zombie, nu vroiam sa o iei ca atare. la fel si in exemplul cu vin diesel, desi, tehnic vorbind, implicarea sociala este mult mai intensa (omu salveaza lumea, goddamm :w00t: ). da-mi voie sa reformulez: tu te bucuri de faptul ca te plimbi pe intuneric si pretinzi ca ai vazut o pisica neagra trecand prin fatza noastra. unii dintre noi, stresatzi sau complexatzi (nejustificat) de faptul ca n-au vazut nimic vor cadea de acord cu tine. eu, cu un vaz extrem de fin, pot sa itzi spun ca n-a fost nici o pisica neagra, ca e pur si simplu intuneric si ca, in cel mai bun caz, tzi-ar fi placut tzie sa fie o pisica neagra in intuneric. sau cu alte cuvinte: ironia sociala (sau ce nuantza vrei tu) la kubrick e bullshit. in nici un caz nu-l caracterizeaza, in nici un caz nu il defineste, in nici un caz nu il adaposteshte. am putea vorbi de asa ceva la un gilliam, la un star trek, la un star wars, chiar si filmele cu zombie au ceva mai socio-subtil in ele. dar nu la kubrick. kub are doua perioade: aia de invatzare in care, ca orice diletant, incearca marea cu degetu si cu atingeri moraliceshti (uneori ironice, alteori tragice ). apoi perioada ambientala (inceputa cred cu 2001), in care se formeaza coloana vertebrala de artist sub influentza "modei" LSD: joaca cu sunetul, lumina, misterul si iluzia. astfel, la momentu ortului popii, kub era format ca regizor de ambiantza, in nici un caz un sarcasto-ironic de maxima subtilitate.

danny cu ochii holbatzi si gura in forma de O nu este nici sarcasm, nici atac, nici parodie, nici omagiu, este exact una din scenele de "horror prost" cu care, din pacate, Shiningul lui kubrick este piparat pe ici pe colo de nepriceperea regizorului (si standardele vremii) pe un taram stilistic care nu-i era comod.