FABULE CINEMATOGRAFICE... si nu numai
Oricine s-a pregätit vreodatä spre a deveni cineast (mai ales pentru regie, scenaristicä si alte compartimente de la "baza" oricärui film), a primit încä de la început recomandarea de a avea mereu la îndemânä un carnetel de însemnäri în care sä noteze observatii de viatä care i se par semnificative: întâmpläri, momente, imagini personaje - fel de fel. Pe unele dintre ele le va folosi mai târziu, inspirându-se din ele, adaptându-le, etc. Altele vor rämâne neatinse, dar prin simpla lor consemnare ele actioneazä niste mecanisme ale creierului, ajutându-l sä "gândeascä cinematografic". Si chiar si pentru cei care nu urmäresc sä-si facä o carierä în cinema, toate sunt semnificative, amuzante, triste, pitoresti - interesante într-un fel sau altul.
Propun ca în acest topic sä notäm asemenea întâmpläri. Voi începe cu un prim exemplu (mi l-am amintit ieri, trecând întâmplätor prin locul unde am asistat cândva la scena respectivä.)
Înainte de a începe, mai descriu si câteva mostre "statice", färä actiune sau personaje:
- Pe Bulevardul Dacia, lângä Piata Romanä, o casä veche, îngustä si cam stranie, având un balcon cu usa ziditä (un... "anti-balcon", dacä vreti).
- Fotografii culese de pe net (päcat cä nu le pot posta aici):
- o caroserie rablagitä de Dacie, färä roti, färä nimic, legatä de un pom cu un lant si un lacät;
- altä caroserie de Dacie, cocotatä pe o cärutä mânatä de un tigan, pe un bulevard;
- undeva, într-un loc incert, un suport de aragaz cu douä ochiuri, pus în formä de "avizier", cu urmätoarea inscriptie:
MOSI, BABE, FETE SI FETI-LOGOFETI, HAIDUCI, PISTOALE, PUMNALE, BASTOANE, BERI, MITITEI, RIVULUTIA DE LA PASOPT, POZE, TIRIBOMBE, CONEXURI.
(Ce-o fi-nsemnând, numai äla care a scris-o stie - poate!)
...Later edit: intre timp, s-a inventat Facebook, si am acolo un album fotografic intreg pe tema asta. Se intituleaza: "MARE TI-I GRADINA..."
Last edited by Pitbull : 28 Mar 2013 at 21:36.
|