View Single Post
Old 15 Mar 2005, 16:29   #4
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

vad ca keyzer s-a aruncat cu nume grele...
dar eu cred ca, inainte de-a avea "constiinta de cinefil" (cam pompos spus) a unor nume de autori mari, au existat filmele - unele "umile", de nedezvaluit - ale unor regizori obscuri: acele "guilty pleasures" de inceput, cind nu stiai de Cinema, dar stiai ca exista cinematografe unde se vedeau filme... filme cu marilyne & stari de bine, "angelici" & "pardaillan"-i, hoti & vardisti, flori & doi gradinari.
in al doilea rind - si, iar, inainte de a fi constienti de "autori" - au existat tot filmele: acele filme care te pot face sa te-ndragostesti de un autor & sa mergi pe urmele filmografiei sale... filmele-revelatie. filmele-Cinema.
in cazul meu, acestea au fost:
"8 1/2", "a bout de souffle", "persona", "conversatia" (mai incitanta, in cinemateca din capul meu, decit toti "nasii" la un loc!),
"jules et jim", "pierrot le fou",
"vertigo", "solaris", "oglinda", "aventura", "eclipsa",
"umbrele stramosilor uitati", "sayat nova",
"ma nuit chez maud", "le genou de claire",
"farmecul discret al burgheziei", "anul trecut la marienbad",
"vacanta dlui hulot", "mon oncle",
"piesa neterminata pentru pianina mecanica", "cinci seri",
"alice nu mai locuieste aici", "intilniri de gradul trei",
"patimile ioanei d'arc", "ordet",
"povestirile lunii palide dupa ploaie", "ran",
"aguirre", "muntele sacru", "muntii albastri",
"marea crapelnita", "evanghelia dupa matei", "salo",
"starea lucrurilor", "cerul deasupra berlinului", "contractul desenatorului",
"caravaggio", "brazil", "zelig",
apoi descoperirea "europei", a "femeilor in pragul crizei de nervi", a "bucatarului, hotului, sotiei lui & amantului ei", a "palombellei rossa" (moretti), a "vinatorii de fluturi" (iosseliani), a "vietii de boema" (kaurismaki)...
socul "chungking express", socul "seul contre tous", socul "crash", socul "sonatina", socul "idiotii", socul "magnolia"...

fiecare soc - intilnirea cu un autor, un coup de foudre, o filmografie...

cred ca a vedea filme este cea mai frumoasa "meserie" din lume: singura in care ceea ce vezi ti se intoarce inzecit :love:
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif