View Single Post
Old 08 Mar 2005, 10:09   #27
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Originally Posted by nume:
Ma pish pe kubrick al tau si pe tot ceea ce reprezinta el pentru tine.
Asta este atat de off-topic... :hmm:

Originally Posted by radu83:
Ca sa putem trece odata peste Eyes Wide Shut incep eu despre Full Metal Jacket
Thank you!

Originally Posted by radu83:
Una din problemele pe care le reprosez filmului este faptul ca a fost impartit prea brutal in 2 parti. Intr-adevar, jumatatile se completeaza si contrasteaza in acelasi timp, o licenta artistica destul de greu de stapanit, dar eu consider ca partea din tabara de instructie este mult prea puternica avand in vedere ceea ce urmeaza. Acest dezechilibru este deranjant in primul rand pentru ca partea mai intensa a filmului este la inceput, si spre sfarsit, pe masura ce filmul isi pierde ritmul e posibil ca unii spectatori sa fie in mod irevocabil pierduti.
FMJ este, de fapt, impartit in trei parti, doar ca trecerea dintre ultimele doua este mai putin brusca (nu-mi mai amintesc bine filmul, dar ultima parte incepe dupa ce Joker se reintalneste cu Cowboy). In fine, trecand peste asta, in general lumea imparte filmul in doua: tabara de instructie si Vietnam-ul. Fiecare poate fi privita ca o parte de sine statatoare, insa mesajul - pe care l-ai subliniat in mesajul tau - este acelasi. Faptul ca regizorul a ales sa uneasca aceste doua bucati intr-un singur film este o miscare socanta, dar Kubrick a mai facut-o inainte (v. "2001").

Ce imi place mie la FMJ este ca acele doua jumatati se completeaza reciproc. Filmul pierde unitatea, este inegal, dar partea a doua, mai lenta, mai meditativa, are o forta dramatica care intareste mesajul. Indiscutabil, scena de referinta este sinuciderea lui Pyle... Dupa aceasta, contextul se rupe, dar aceleasi "umbre" planeaza peste imaginile filmului. Chiar daca nu este unul dintre Kubrick-urile mele preferate, FMJ este un film unic, depasind celelalte filme despre Vietnam (Plutoon, Apocalypse Now).
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif