Thread: Pi
View Single Post
Old 01 Mar 2005, 14:20   #43
radu83
Veteran

radu83

Originally Posted by Mala Portugal:
Totusi imi place sa cred frumusetea filmului in general si a acestuia in special nu consta in forta logicii,

aici a fost atins un punct sensibil...

filmul asta are de pierdut din cauza ca este analizat prea mult. La fel se intampla si cu filmele lui David Lynch, si cu Signs al lui Shyamalan... si exemplele pot continua. Sa ne amintim doar de discutiile interminabile pe aceste teme.

in acest caz, Pi (fie el 3.1415... sau orice altceva), raportul de aur, seria lui Fibonacci si celelalte reprezinta un pretext pentru a transmite niste idei. La fel cum haosul de la bursa si solutia cu burghiul sunt niste simboluri.

intamplator, filmul asta a scos la suprafata o gramada de persoane carora le place sa creada ca la un moment dat au stiut ceva matematica. Discutia din bar in care sint prezentate in avalansa "minunile" legate de seria lui Fibonacci poate crea impresia ca la baza univesrului stau aceste numere si da nastere unor reactii de genul: "totul se leaga" sau "deja imi sint mai clare lucrurile".

In realitate alaturarea abila a misticismului de matematica da nastere unor reactii previzibile. Eu consider acest lucru drept o dovada in plus a maiestriei realizatorilor filmului