View Single Post
Old 26 Feb 2005, 02:06   #1
obvious
Guru

obvious

Elephant.Exitus Letalis

sau arta iesirii din decor.
"So foul and fair a day I have not seen."
probabil ar fi trebuit sa inscriu subiectul asta la categoria celui mai recent film vizionat, dar pentru ca nu il pot incadra intr-o simpla notare si nu il pot trece sub o simpla bifare a inca unui act cinematografic la care sa fi asistat, am decis subiect nou.
pentru ca avem de a face cu un fel de fictiune tradata. timpul de aici nu mai este circular, asa cum stim noi timpul in arta, nu mai este nici cursiv.
e sincopat.
e un film pe care nu il poti nota. ce sa notezi? perfect, miscarile de camera, urmaririle lungi, descrierile de personaj genial facute, filtrul, faptul ca tensiunea maxima nu a fost punctata prin corecturi frenetice, ci tocmai, potentata printr-o miscare de camera aproape indiferenta, calma, care mangaia imaginea. ca si cum ai mangaia un gat decapitat cu o manusa.
nu e un documentar, desi stim cu totii ce zace in spate. un act sinistru, aberant, contemporan suta la suta, un fel de cruciada a copiilor incestuoasa, de intoarcere a armelor.
gus van sant nu face melodrame. nu "spurca" precum o precupeata belicoasa "societatea" si influentele, nu da vina pe nimeni, pentru ca nici nu e nevoie de vreun deget dezaprobator din afara. e destul acel "this is my plan" "for what?" "you'll see" din cafeteria, la inceput.
si mai e ceva. remarcati un film in care nu conteaza replicile? tot ce se spune, jocul de doku-style, totul te lasa la sfarsit un pic fara respiratie, nu speriat, nu dezgustat, nu nervos. un pic extenuat . "cum se numesc parintii ai caror copii au murit?"
nu exista nume pentru asa ceva.
gus van sant spune o poveste, tacut, MERGE alaturi de personaje, le urmareste din spate, le intretaie, le aduna si le desparte, sunt copii frumosi. si mor.si filmul intreg e de fapt unghiul nostru subiectiv.ce am fi vrut sa vedem. ce explicatie am fi vrut sa ne dam. cum am fi vrut sa intelegem povestea tacut.
si personajele gen benny. un spate care se deplaseaza. care nu reactioneaza. nu apuca decat sa moara.
si de aici nu-mi mai vine sa zic nimic.