Cer de-acum ca acest topic respectabil cä fie tratat ca atare, nu ca o nouä ghenä de gunoi. In sensul ästa, adaug si eu câteva comentarii:
@europe_east
Citatul pe care l-am dat, despre ideea centralä a filmului, îi apartine chiar lui Antonioni. Tin minte cä l-am citit acu' vreo 27 de ani, în programul Cinematecii. Nu mai stiu care fusese sursa initialä.
Ai dreptate când spui cä aia nu e SINGURA idee. Intr-adevär: chiar dacä Antonioni s-a concentrat asupra ei, din ea a evoluat un sistem mult mai complex - ca în cazul oricärei adevärate capodopere.
@Nume
Te înseli dacä presupui cä Antonioni a introdus unele elemente (de exemplu, elicea), la libera inspiratie, färä sä constientizeze nimic din tot ceea ce ne strofocäm noi acum sä analizäm. Antonioni e regisorul meticulos TIPIC: totul e gândit dinainte, detaliat, notat pe hârtie în ordine, si aplicat riguros la filmare.
In schimb, FELLINI era tipul de geniu dezläntuit, care se pregätea doar conform unor linii generale, si pe urmä improviza enorm. Tocmai de aceea, ei doi sunt atât de complementari: polii opusi ai unei mari perioade din istoria cinematografului italian.
|