View Single Post
Old 07 Feb 2005, 15:28   #65
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Originally Posted by nume:
Pentru ca am fost urecheat pe tema "jocului de tenis" (in privat), asta cum o vezi ? Mie mi s-a parut o mare tampenie.
Aici nu mai stiu ce sa zic... Dar asa cum am mai zis, eu o vad ca pe scena de final care incheie filmul si sublineaza mesajul. Este o scena-simbol si una dintre scenele de referinta ale filmului: cand zici "Blowup", te gandesti imediat la fotografiile lui Hemmings, la "The Yardbirds" si la scena de tenis imaginar.

Tu ai zis ca e penibila. Sunt de acord ca este cel putin bizar sa iti apara brusc in cale niste personaje cu machiaj pe fata si sa se apuce sa faca pantomima. Dar pana si aici este un joc... Thomas la inceput este amuzat de aceasta aparent penibila reprezentatie si sta sa se uite la ei din distractie. Apoi ajunge sa le admire intr-un fel "talentul" (toti se misca la unison, stiu ce urmeaza --- sunt, evident, antrenati in chestia asta). Apoi este un moment in care unul dintre "mimi" se uita in ochii lui Thomas, dupa care acesta incepe sa urmareasca scena de ca si cum ar fi o minge adevarata si, mai mult, camera de filmat incepe sa se miste dupa aceasta minge. Asta e un fel de manipulare foarte bine gandita. Atata timp cat ne multumim la a privi filmul si nu la a-l si gandi in acelasi timp, Antonioni ne face sa accepta jocul imaginar ca pe un joc real, ne face sa acceptam realitatea acestor personaje, la fel cum si Thomas o accepta la sfarsit. Si, intr-un fel, asta a facut Antonioni tot filmul. Ne-a manipulat in a accepta realitatea lui Thomas, pentru a intoarce totul peste cap la final...

Mie scena asta mi se pare geniala! E mult material concentrat acolo, in cateva imagini.

P.S.: Cine te-a "urecheat" pe privat?
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif