Eu m-am pus la "mixed", ca asa mi se pare ca e chiar Shyamalan. Pe de-o parte e ego-maniac &ego-latru (cam ca orice indian care s-a ajuns, vezi si Salman Rushdie): pe generice troneaza mereu insigna faloasa de "auteur" (written, produced and directed by), musai tre sa apara si el ca personaj marginal desi talentul actoricesc e 0, in interviuri nu conteneste sa se tamiieze pe sine si sa-si laude propria inteligenta. Pe de alta parte e febril in a construi filme in jurul corespondentelor si indiciilor (chestie care mie imi place), stie sa fie off-beat (in Signs, de pilda unde aproape nu exista muzica care sa sublinieze tensiunea, in Unbreakable), poate filma impecabil ca in The Village, gaseste filoane narative interesante ca in Unbreakable. Pe de o parte a facut o fixatie pentru formula rasturnarii "surprinzatoare" (a mers in The Sixth Sense, a scirtiit rau in Signs, a scirtiit intructiva in The Village), pe de alta umple filmele cu sute de excelente cadre de atmosfera.
A propos de alienii din Signs, ai crede ca o rasa care a pus la punct calatoria interstelara ar sti sa deschida o usa (cum s-a mai spus) si, mai ales, NU ar alege pentru colonizare o planeta acoperita in proportie de 71% de apa, stiind ca apa ii ucide, sau macar si-ar construi in prealabil niste costume impermeabile... oh, well.