Originally Posted by Pitbull:
Evident, se impune întrebarea:
DE CE?
|
Ei bine, scumpii mei... aici e-aici! De ce-ul ästa e naspa de tot!
Se îmbinä aici douä nenorociri istorice: una din trecut, alta din viitor - drept pentru care nici nu mai are rost sä ne întrebäm: "Au PREZENTUL nu ni-i mare...?"
Aia din trecut (stiu cä par sä bat apa-n piuä pe-o obsesie veche, dar asta e realitatea), e abrutizarea si pervertirea moralä, intelectualä si a gusturilor, sävârsitä de comunism si ceausism. Crearea unei mase amorfe si reduse mintal, cu constiintä socialä de turmä, culturä nulä si nivel de civilizatie atrofiat. O gloatä care, din päcate, încä n-a pierit nici de moarte biologicä, nici de redundantä istoricä.
Cea din viitor pune adeväratul semnal de alarmä:
Pe cine reprezintä W.A.Z. si Ringier? De unde vin? "Cine e fetele si ce vrea ele?"
O sä ziceti cä-s ultranationalist, paranoic, maniac al teoriei conspiratiilor? Nu-i nimic, nu v-o iau în nume de räu. Sunt constient cä lucrurile încä nu se cunosc, si acuzatii ca acelea pe care le voi aduce acum par într-adevär fantasmagorice si usurel psihopate. Mult prea curând, însä, ele se vor dovedi - asa cum nici potemkiniada comunistä n-a rezistat prea mult, nici chiar în stângista Frantä a lui Sartre si Aragon.
Chestia e cä aceastä fanfaroanä "Uniune Europeanä" a lui Monnet si Salter, în conjunctie cu atotcuprinzätoarea "globalizare" si "Nouä Ordine Mondialä" propoväduitä de Reagan si Bush (tätânele si fiul), nu este decât o nouä formä, mult mai perfectionatä, modernizatä, eficientä si subtilä, a vechiului experiment esuat de douä ori: prin comunism si prin nazism. Transformarea omenirii, dintr-un sistem de natiuni legitime, puternice si evoluate, într-o masä gregarä si manipulabilä, la discretia unor elite oculte. Fostul Politburo al P.C.U.S. a devenit Comisia Europeanä de la Bruxelles. Bakunin, Zinoviev, Molotov, le-au predat stafeta lui Jacques Delors, Jacques Chirac si Joshka Fischer. De la Beria la Carla del Ponte, diferenta nu e decât ca de la boase la clitoris.
Va apärea curând, la una din Editurile ANTET sau SAMIZDAT (sunt ale aceleiasi firme, nu stiu unde au s-o includä), "Marea amägire", de Christopher Booker si Richard North: istoria secretä a Uniunii Europene. V-o recomand insistent. E uluitor de scrupulos documentatä, si ti se face pärul mäciucä-n cap.
Continuati sä cititi într-o veselie "Libertatea", "National", "Evenimentul zilei" (dacä le va reusi pânä la urmä pasienta, pentru cä majoritatea reporterilor de-acolo nu s-au läsat cumpärati, la fel cum si "România liberä" i-a dat o mue cu suturi micului caporal Klaus Overbeck de la W.A.Z.) si alte tabloide din-astea, si nu peste mult ne vom trezi cu totii direct în "Ferma animalelor" sau într-un "1984"
aprés la lettre. Credeati c-am scäpat de Orwell? N-am scäpat, dragilor! N-am scäpat, pentru cä "aceastä veselie este mereu amenintatä... [de] ...un lucru pe care multimea în petrecere îl ignorä si care poate fi citit în cärti, cä bacilul ciumei nu moare si nici nu dispare vreodatä, cä el poate sä stea zeci de ani adormit în mobile si rufärie, cä el asteaptä cu räbdare în odäi, în pivnite, în läzi, în batiste si în hârtoage, si cä poate sä vinä o zi când, spre nenorocirea si învätätura oamenilor, ciuma îsi va trezi sobolanii si-i va trimite sä moarä într-o cetate fericitä." (Camus)
Jur cä nu e NIMIC personal la mijloc, nu-l cunosc pe A.L.S. si n-am nimic cu el, desi la un nivel strict obiectiv îmi displace, dar, cel putin
in abstracto, cred cä sobolanii ciumei au un pluton puternic de avangardä si în ziare ca actualele "National" si "Libertatea".