View Single Post
Old 31 Jan 2005, 19:13   #103
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

sa o luam metodic (doar nu-ti inchipuiai ca - asa penibil cum ma credeti tu & cu nume - o sa va las sa get away with it?? doar deja ma cunosti...):

Originally Posted by marx:
Originally Posted by Alex Leo Serban:
"semidoctul citeaza din clasici, cel cu idei proprii citeaza din sine insusi..." (als)
Ce penibil esti domnule! Tu, care iti imbuibi textele mai rasarite cu citate, tu care citesti pe Plesu si Patapievici ce-si construiesc cartile in jurul unor citate, tu care te exprimi prin citate (adu-ti aminte cum imi spuneai ca sunt "marxist de nuanta Groucho" - un admirabil citat din Woody Allen), tocmai tu incerci sa ridici piatra? Jenant. Si dorind sa fiu mai semidoct decat par mai adaug un citat elocvent "Marile idei au fost deja gandite. Noua nu ne ramane decat sa le reinterpretam.". Goethe.

Quote:

exista lucruri care se fac & altele care nu se fac - totul e in functie de context; a cita intr-o carte e un lucru firesc (... sigur, mai conteaza si CE citezi: exista un... citat despre asta, f. savuros, si in plesu, "minima moralia"; parafrazez: semidoctul (un produs tipic al "culturii" de tip comunist, zic eu) citeaza de-a valma, fara simtul proportiei & al ridicolului, in aceeasi fraza, "marx & mallarme"!!! inutil sa mai spun, o persoana de gust NU va face asa ceva!) dar pe un forum - quintilian?! goethe!?! iata ridicolul, iata penibilul!!

CARE "notiune", ma rog??? afirmatia mea poate fi considerata "politic incorecta" - si ca atare, dupa anumite minti plapinde, ma "descalifica" - dar nu este citusi de putin incorecta-pragmatic...
Nici nu esti atent la ce scrii manu propria. Notiunea de "rafinament".
Iar afirmatia e incorecta si descalificanta pt ca tu mananci o paine de pe urma unor oameni nascuti la coada vacii care au reusit sa-si strapunga nenorocul.

Quote:
poti fi uluit de ce pofftesti, afirmatia sta in picioare si - crede-ma - STIU diferenta dintre gust & stil (desi al 2-lea e prelungirea celui dintii...); sustin in continuare (desi, fireste, n-am "dovada, dovada"...) ca se poate transmite (genetic) si gustul estetic - ca orice informatie, de altfel; o data ce s-a transmis, intervine travaliul personal - acela de a-l constientiza (pina devine rutina, fler) sau nu; intr-un cuvint - si fara a-l contrazice pe serghei -, este vorba de o imbinare de "obiectiv" & "subiectiv"; iar totalitatea persoanelor "de gust" (observa ca nici nu se mai spune "de bun gust" - e redundant!) formeaza canonul; iar cele care au "ceva in plus" (deci nu doar o informatie estetica mostenita, ci si o creativitate estetica dobindita) formeaza trendurile... e clar acuma?
Explicatia ta e plauzibila doar partial. Gustul estetic nu e o informatie genetica pt ca pur si simplu informatia genetica e una MATERIALA.
Quote:

nu stiu ce vrea sa fie aia "informatie materiala" - mie imi suna ca dracu, dar recunosc: nu sint "in domeniu", ca tine (dar oare CHIAR esti "in domeniu"?) -, dar, practic & verificabil vorbind, o persoana care se naste intr-o familie in care argintaria, tablourile de valoare & celelalte artefacturi ale civilizatiei au stat frumusel de jur-imprejurul sau de cum a deschis ochii este mai predispus decit o persoana nascuta fara aceste artefacte sa le pretuiasca aproape instinctiv; e vorba, deci, de ceva - eu ii zic informatie - care se transmite, vrind-nevrind, laolalta cu celelalte mai terre a terre... e clar acuma?

(... de parca pina acuma eram pe cel al maxi-taxiologiei!)
Eu discutam de atitudinea estetica, dar vad ca iarasi esti en contre-pied.

ofsaid again, autodidactule: corect este A contre-pied! vezi ce-nseamna sa nu fi invatat franceza in familie???

Quote:
tipic final de exhortatie marca marx, care nu spune nimic ce n-a enuntat deja (slab-retoric) si care incearca, la fel de neputincios, sa aiba spirit, ironie, panas... ash!
Daca zici ca sunt asa precar, la dracu' te mai bagi cu mine in discutii? Nu vezi ca nu stiu ce e aia "teaca"?

intr-adevar, de ce ma mai "bag" in discutii cu alde marx, nume & altii, ejusdem farinae (vezi ce latina meseriasa bag?!)? pt ca - am mai spus-o - ma maninca pielea ori de cite ori cineva abuzeaza de naivitatea celorlalti forumisti, dindu-se mare & purtind o manta de imprumut, mult prea ampla pt plapinda lui constitutie...
& pt ca ai declarat - chiar pe acest forum - ca textele mele din ID sint "compilate"; asta e o minciuna nerusinata: te desfid sa aduci o dovada, MACAR UNA, care sa sustina asa ceva! n-am compilat in viata mea - de cind scriu despre cinema -, n-o sa ma apuc acum, la batrinete. tot ce am scris acolo e gindit & scris de mine, cu mintea aia pe care o am (n-am alta!) asta e o lovitura sub centura care TE descalifica - ai ajuns sa semeni cu vadim: spui ceva aiuristic & apoi astepti sa se prinda... jenant.

& pt ca - in fine - cine e mai penibil, cind TU (& nu altcineva!) mi-ai trimis acel mp de sarbatori - dupa ce m-ai balacarit pe ACEST forum cum ti-a venit la gura un an intreg... credeai c-am uitat? credeai ca all is dead & buried?? inseamna ca totusi nu ma cunosti atit de bine cum crezi...

acestea fiind spuse (si scrise), chiar nu mai am ce adauga la mormintul comunicarii dintre fostul (pt mine) "cinemagi(cian)ist" marx si cu mine...
ah, ba da: nu esti totusi un diagnostician bun daca ai avut ingenuitatea sa crezi ca fac tot ce fac pe forum din "masochism"! adica - vezi un sadic sadea (clar pt toata lumea ca e sadic!) si zici ca e opusul sau?!? hel-lo-oo???

pt nume: iata cum isi scot urechile vechile prejudecati, pe care le-am ingropat frumos sub discursul "democratic" gen "si ce e rau ca ff coppola s-a vazut, si el, cu "oameni obisnuiti", nu cu "cu aia de pe lista ta"?
pai, daca esti atit de patruns de soarta "oamenilor obisnuiti", de ce dai cu flit cronicilor mele din libertatea, citite de "camionagii"?? de ce ii dispretuiesti?... de unde atita condescendenta, pt cineva care se da "democratic"?!
mie nu mi-e rusine cu cronicile din libertatea. si poate ca se va vedea (cindva) ca, citite la rece, vor fi fiind cea mai consistenta, mai serioasa & mai exacta (din pdv al verdictului) contributie a mea la critica cinematografica - din tot ce am scris!

pt herbert: domnule, nu te cunosc, am incercat sa aflu cine esti dar n-am reusit... ti-as fi recunoscator daca n-ai mai face trimiteri la tot soiul de texte semnate de mine - lasa-ma pe mine se fac aceste trimiteri, daca simt ca e cazul! sint convins ca esti bine intentionat si apreciez gestul, dar, sincer, nu ma face sa ma simt prea bine - dupa! cu atit mai mult cu cit (de pilda) in cazul "eseului" despre proust din romania lit., a fost clar o greseala de supra-titrare a redactiei: eu nu mi-am numit cele 2 cronici de carte "eseu" - asta e contributia revistei...
a bon entendeur, salut!
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif