Thread: Intoarcerea
View Single Post
Old 28 Jan 2005, 20:06   #4
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
"Intoarcerea" e un film extraordinar. (Nu prea intra la "Iconoclast", dar unde altundeva sa-l bagam?)

L-am vazut anul trecut la TIFF. A inceput la 23:00 (ora la care eu nu sunt foarte apt sa receptez arta cinematografica) si prima jumatate de film era sa ma omoare. Insa filmul s-a schimbat in a doua jumatate (cam dupa scena cu vaslitul prin furtuna). Elemente din prima parte au inceput sa prinda contur, ca intreaga poveste sa ajunga sa se concentreze in jurul celor trei personaje (magnific gandite si interpretate) si a imaginilor "sfasietoare" ale insulei. Conflictul intre tata si fii prinde amploare gradual, pentru a se termina brusc cu moartea tatalui. Apoi urmeaza finalul acela lin, frumos, cu cei doi copii intorcandu-se pe continent si pierzand corpul tatalui lor (si acel cufar misterios), totul incheindu-se cu montajul de fotografii.

E ceva Tarkovski in "Intoarcerea", dar filmul nu mi s-a parut apasator, nu avea starea aia de greutate, de neliniste din "Calauza", de exemplu...

Este si multa religie in filmul lui Zvyagintsev. De la prima aparitie a tatalui, copie a capodoperei "Isus mort", de Mantegna, la ultima, murind intr-o vineri dupa-masa (geniala ideea cu prezentarea zilelor saptamanii). De asemenea, sunt si diferitele lectii pe care tatal le da copiilor, imaginea unui parinte ca indrumator etc.

Leul de Aur e pe deplin meritat. Unul dintre putinele filme pe care le-am vazut anul trecut si care au reusit sa ma dea peste cap.
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif