Originally Posted by MinRep:
De la inceput vreau sa spun ca Fellini ma cam oboseste... Filmele pe care le face nu sunt genul de filme la care sa ma raportez ca cinefil.
Dar nu il pot considera o capodopera in masura in care consider alte filme (precum "Blowup", care e la indemana, sau "City Lights", "L'annee derniere a Marienbad" etc.). De asemenea, nu il pot considera cel mai bun Fellini. "La dolce vita" (desi infinit mai plictisitor) mi s-a parut mai bine realizat si mai plin de inteles. La fel, "La strada" (ce titlu!) e dezarmant... E drept, pe acestea le-am vazut de doua ori, iar "8 1/2" doar odata; nu o sa am timp sa-l revad prea recent, dar am oarecare incredere in parerile pe care mi le-am format atunci. Pana si filme mai mici - "I Vitelloni", "Le notti di Cabiria" - mi-au placut mai mult, desi nu le pot aseza in aceeasi "liga" cu "8 1/2" si the above-mentioned others.
|
da, fellini e 'obositor' dar asta nu pentru ca e greu, si povestea este complicata, ci mai mult pentru felul 'normal' in care povestea este aratata. daca ti-a placut mai mult 'le notti di cabiria' decat 'otto e mezzo', e bine, insa inseamna ca esti mai atent la poveste. in otto e mezzo nu prea ai asa ceva, pentru ca totul este un bulameci de idei ganduri, aruncate intr-o oala sa fiarba. si pentru ca regizorul este frederico fellini, filmul a fost facut, si acuma este o 'capodopera'.
este greu sa te uiti la un film ca asta, si sa incerci sa uiti cine l-a facut. presupun ca 'otto e mezzo' nu ar fi avut impactul pe care l-a avut (si inca il are) daca regizorul nu era fellini. totusi,pentru vremea aia, filmul a fost un flop, si intr-un fel este si de inteles. insa mie mi-a placut la nebunie si a 4 data cand l-am vazut.
@nume... nu... din pacate nu am vazut 'il vitelloni'