Originally Posted by Serghei:
Aici pot comenta doar cei din Bucuresti care mai au acces la Cinemateca sau fac scoala de film.
Se gasesc foarte greu lucrari care reprezinta un inceput in cinema-Lumiere,Melies,Griffith,Keaton(Chaplin se mai gaseste),Eisenstein,Pudovkin,Dovzhenko,expresionis m german.
Ce am vazut,Lumiere,restaurat destul de bine,Sunrise a lui Murnau-interesant,da fara a vedea si alte lucrari ale expresionismului german nu stiu ce valoare are,Eisenstein-Crucisatorul,Aleksandr Nevsky si Ivan the terrible-regizor de capatai pt generatiile de dupa el,mai ales in Europa,pe la mijlocul anilor '70 influenta lui e practic nula,odata cu avansul tehnologic filmul s-a dezvoltat in cu totul alte directii.
|
si daca io nu-s din Bucuresti si nu fac nici o scoala de film, pot comenta ca umil cinemaniac?!
ma asteapta acasa urmatoarele:
Aleksander Nevsky
Battleship Potemkin, The
Oktyabr
Bezhin lug
Ivan Groznyj I & II
Mat
Zemlya
Nosferatu
Tabu
Sunrise
Metropolis
M
de Chaplin nu mai zic (o gramada)
and more to come...asa ca nu-ti face griji in privinta accesului la filme rare...se pot face rost, daca te stradui
ce zici? cum vizionez unul, pot sa-mi dau cu parerea etc., etc....?!
anyway...
am vazut M de Fritz Lang...nici acum nu-mi iese din minte personajul Hans (jucat splendid de Peter Lorre)...M e facut cu o precizie extraordinara, suspansul fiind prezent de la inceput pana la sfarsit fara nici o scapare... portretul ucigasului (schizofrenic) de copii este asa de bine conturat incat se poate spune ca M e unul din primele thriller-e psihologice, si inca unul "for the ages"...lui Lang nu i-ai trebuit nu stiu cate efecte ca sa ne prezinte mintea bolnava a ucigasului si sa ne faca pielea de gaina...amintesc aici scena (GENIALA!!!) cu mingea fetei care apare de dupa tufis dupa ce Hans o omoara; o imagine mult mai sugestiva decat orice corp zacand fara viata in iarba...oricat de mult ajungi sa-l urasti pe Hans pt faptele sale criminale, spre final te incearca niste sentimente atat de compasiune cat si de ura chiar fata de cei care vor sa il omoare (scena de final, de ex)...Lang a construit unul din cele mai complexe si mai solide personaje din toata cinematografia.