Originally Posted by K's:
Totul este (re-)constructie, de fapt. Nimic mai greu (de inteles). Asta e problema la o a doua vizionare, ca nu iti mai lasi logica fermecata de vizual. Si asa, ramii cu intrebarea: tot ambalajul care te fura chiar contine un produs de calitate? (nu prea, zic eu)
Restu', din ce zici tu, e mai putin interesant.
|
K's,
asta suna cam asa: este ok CE spune filmul, dar este numai interesant CUM spune. Din cele scrise de tine inteleg ca mesajul filmului este ok, insa forma lasa de dorit. Asa. Dintr-un alt punct de de vedere, toate mesajele pe care un film poate sa le transmita au fost deja spuse, deci nici un fel de opera de arta nu poate sa spuna ceva nou (de ex. intamplarea asta este o poveste de dragoste obisnuita, nu
foarte speciala, care a fost deja tratata in mii de carti si sute de filme). Dupa parerea mea, forma conteaza mult mai mult; conteaza foarte mult
cum spui ceea ce spui (in alpinism mie-mi place procesul de a se catara pe stanca si nu faptul ca am urcat 100 de metri undeva pe un perete).
Pe de alta parte, o parte importanta a mesajelor acestor filme "europene" nu este spusa direct in cuvinte, ci forma o transmite. Aici vorbesc mai mult despre feeling-ul filmului, despre sentimentele pe care le traiesti in timpul cand te uiti la film, etc. Sunt chestii care nu pot fi spuse numai prin cuvinte si care sunt exprimate mai usor intr-un mod indirect, si la care forma filmului contribuie foarte mult. Intre altele asta este un atu ale filmelor "europene", ca exista astfel de mesaje ascunse si ca se pune accent pe aceste chestii.
Da, totul este o reconstructie. Totusi, forma ne spune ca - intre altele - o intamplare de dragoste nu se poate reconstitui exact cum s-a intamplat. Ne mai spune ca daca esti implicat intr-o astfel de 'relatie' sau 'happening' n-ai timp sa eziti ca totul se duce dracului. Mai spune ca aceste sentimente sunt atat de intense incat esti dispus sa-ti renunti cam la tot trecutul tau. Ne mai spune multe chestii, dar am vazut filmul acuma 4 luni si nu mai tin minte tot.
Quote:
Si asa, ramii cu intrebarea: tot ambalajul care te fura chiar contine un produs de calitate? (nu prea, zic eu)
|
Da, zic eu, ca gaseste multe modalitati noi si eficiente pentru a-ti spune sau descrie unele mesaje / sentimente care altfel spus poate ar fi banalitati. Mesajele / sentimentele sunt unele care sunt faine, te pun la gandit.