Cam toate filmele lui Jodorowski au (multiple) subiecte tabu. La premiera lui Fando y Lis publicul a vrut sa il linseze pe Jodorowski. Si asta era doar primul sau film. Apoi El topo, Holy Mountain si chiar Santa Sangre. Toate au un mare potential de film tabu cu subiecte tabu. Nu dau exemple ca sa nu va stric bucuria vizionarii.
Spunea cineva de Audition. Aici depinde cum privesti filmul, cum alegi sa il interpretezi. Poate fi considerat tabu incepand cu satirizarea barbatului japonez si pana la traumele suferite de tipa in copilarie. Ca sa nu mai spun de tabu-ul vizual. Ace bagate adanc in piept, picioare taiate cu sarme, limbi plescaind pe podea etc. Totusi, nu e cel mai rau film pe care l-am vazut sau cel mai generator de cosmaruri. Watchable and entertaining.
De Anatomie de l'enfer, tot de madame Breillat, ce ziceti? Mie mi s-a parut mult prea scarbos si gratuit. Si totusi, trateaza probleme acute si tabu.
Apoi Love letters of a portuguese nun regizat de Jess Franco, Salo, I spit on your graves si in general majoritatea sexploitationurilor cu iz artistic sunt tabu by default.
De un Chien Andalou nu m-as incumeta sa spun ca trateaza subiecte tabu, pentru ca inca nu mi-e foarte clar ce anume trateaza. Totusi, luat per ansamblu si mai ales vazut ca film, e tabu. La fel si multe altele din filmografia lui Bunuel.
Btw, Naked Lunch e absolut demential. Cronenberg e cel putin genial, macar si pentru filmul asta. Cartea nu am avut ocazia sa o citesc, dar am inteles ca nu prea are legatura filmul cu ea. E mai mult biografic, in contextul unui film pentru si despre Burroughs. Tot la capitolul tabu si Cronenberg e de vazut Crash.
Alt film cult si tabu este The Wicker Man. Foarte misto pentru vremea lui, nu chiar satisfacator pentru vremea noastra, dar per total bun si intrigant.
Apoi... Pink Flamingos anyone???
Si cam atat deocamdata, daca imi mai amintesc de ceva interesant revin...