Mie chiar mi-au placut cateva lucruri la filmul asta... Actorul din rolul principal, scena cu ursii din "deschidere", poantele cu magarita, meciul de fotbal si declasarea acelei batai generale, muzica si acordeonistul care - la un moment dat - canta "Valurile Dunarii", Luka si Sabah rostogolindu-se pe deal etc.
Insa, o poveste de o ora si ceva este intinsa pe parcursul a peste doua ore jumate. In care ce se intampla? Sarbii si bosniacii se iau la bataie, un sat isi traieste viata plictisitoare (primarul este asasinat, ursii invadeaza satul, femeia lui Luka innebuneste si dispare apoi, Milos e chemat la arme apoi devine prizonier, apare si frumoasa fata musulmana ........)... Intr-un cuvant, nimic. Nimic care sa justifice cele aproape trei ore de pelicula. A doua jumatate de film poate fi rezumata asa: Luka si Sabah se cearta, se impaca, se cearta, se impaca, se f*t, se cearta, se impaca, fug, apoi soarta in desparte, dupa care ii reuneste si termianam cu genericul, in limba engleza pentru noi.
Pacat... Putea fi un film despre dragoste, sau un film despre familie, sau despre razboi, sau o satira politica... Eu cred ca Kusturica a incercat sa faca un film cu de toate, dar nu stie cum sa le "impleteasca" intr-un intreg coerent... Sau macar entertaining.
|