Desi pare sa imi placa circul, nu imi plac circarii. Sint unul dintre oamenii care, endowed with decision-making powers, i-as impinge pina la limita societatii. Acolo ar da de marginali. Am dat-o cotita, pentru ca voiam sa vorbesc de un film al lui Jodorowksy (nu, nu ma dau pe spate cind aud de el, si nici nu citesc benzi desenate): Santa Sangre. Dpdv al structurii narative, e foarte dezlinat, si are mult prea multe stridente stilistice ca sa fie pe gustul meu. Totusi, are citeva secvente visually disturbing: un barbat ii taie bratele unei femei de la circ (filmat dintr-un Over-the-head-shot); o femeie are un orgasm in timp ce il calarea pe un domn prin fin, apoi, in buna si batrina traditie a montajului da idei, (plus ceva sound bridge sound american) un elefant muribund geme si isi varsa singele prin trompa. Amputati, tatuati, balerine urite si litri de singe, asta este reteta insuccesului lui Jodorowsky.
Tot cu circul si circus cum nature freaks se ocupa si celalalt domn, Lynch, in filmul difuzat vineri seara pe Animal planet, The Elephant Man.
|