europe_east, iti multumesc inmiit pt topicul asta. sincer, vroiam sa mai astept putin ca sa-l deschid chiar eu, pe un mult mai pretentios (si poate usor eronat) 'iconoclast'...
personal, cred ca cea mai tare kestie la fratii coen este ca sunt exemplul suprem care contrazice regula ca arta nu prea este destinata colaborarii si daca uneori se mai colaboreaza, atunci apar rateuri. (se stie ca fratii coen fac totul impreuna, desi sunt creditati 'separat' - joel regizor, amandoi scenaristi, ethan producator.)
in principiu, sunt de acord cam cu toate observatile tale, poate cu exceptia ca la 'noir & love story' as fi citat un exemplu mult mai elocvent ('blood simple', filmul lor preferat de la fratii coen). filmografia lor este, pe buna dreptate, eclectica: cuprinde omagii (dupa cum chiar tu bine ai remarcat) dedicate genului noir ('blood simple', 'the man who wasn't there'), gangster movies-urilor ('miller's crossing'), comediilor lui frank capra ('the hudsucker proxy'), comediilor romantice cu spencer tracy si katherine hepburne ('intolerable cruelty'), suprarealismului ('barton fink') creatii originale si proaspete ('fargo', 'raising arizona'), mai nou un remake, unul in care, tocmai, fratii 's-au coborat' pt a fi intelesi, mult prea putin sofisticat, mai ieftin si mai comercial...
in alta ordine de idei, avem filme despre natura umana (cum erau etichetate 'miller's crossing' si 'fargo', in care byrne si mcdormand fac roluri exceptionale in rolul sufletistilor ???? - imi scapa cum il chema pe personajul lui byrne

-si marge gunderson), comedii 'puerile' ('raising arizona'), exercitii in funambulesc si macabru ('barton fink'), etc.
astazi se voteaza, lumea iese... pe mine ce ma intereseaza ?...