View Single Post
Old 28 Oct 2004, 13:25   #37
notorious
NBK

notorious

Originally Posted by herbert:
e cel mai complex film Almodovar. antologic...

sincer, cel mai 'almondovar' lucru din film mi s-a parut scena in care regizorul (ignacio sau enrique, nu mai tin minte exact cum il chema...) citeste un articol despre o femeie care se arunca intr-o balta plina cu crocodili, si in timp ce este mancata de vie de animalele hamesite, nu cracneste, ba chiar le imbratiseaza... este un mic tablou despre suferinta feminina, realizata cu un sadism si un umor negru bunuel-ian (almondovar este nu intampaltor, cel mai aclamat regizor spaniol dupa unuel)... parca aveam in fata ochilor femeia tipica portretizata de almondovar, care isi traieste durerea cu o tacere paradoxala, intr-un recital de disperare mocnita... asta cred ca e tot ce are mai bun almondovar in filmele sale, el insusi declarand ca nimic nu i se pare mai fascinant decat portretul unei femei indurerate.

deci, nu neaparat ca sa fiu 100% de acord cu K's, este oarecum normal sa-l criticam pe almondovar pentru lipsa unor portrete feminine fascinante. nu este un secret ca almondovar este homosexual, dar exorcizarea propriilor sale obsesii (despre care amintea si mala portugal) tinde, in peliculele lui, sa devina automatism, deformatie profesionala... parerea lui, inca din 'hable con ella', este ca un homosexual este cel mai apropiat de sufletul unei femei, este chiar probabil singurul barbat capabil sa-i inteleaga toata suferinta, fara sa rupa misterul care ii provoaca ascunderea propriei dureri tinzand spre un usor masochism...

in privinta homosexualitatii, almonodovar devine ca laptarul care incearca sa toarne 2l de lapte intr-o sticla de un litru. nu prea mai merge. trebuie sa se autoanalizeze si sa descopere noi resurse, cum este capabil sa faca lars von trier.

dupa ce am plecat de la film, am ramas cu senzatia unui pumn in stomac... prea lipsit de subtilitate (desi din punct de vedere stilistic al imaginii si al muzicii este aproape iritant de perfect), incepand ca o comedie neagra, o parodie asupra meseriei de regizor (regizorul care cauta idei pt noul sau film... intr-un ziar de scandal !!!), continuand ca o melodrama in stil tipic almondovar, apoi virand-o spre thriller si terminand iarasi ca o comedie neagra... mi-am adus cu nostalgie aminte de scena aceea extraordinara din 'hable con ella' in care niste femei joaca o scena de teatru incercand sa-si exprime durerea mocnita fara cuvinte si cu ochii inchisi... almondovar pur, combinaie de bunuel, visconti, putin hitchcock...

pacat ca filmul in sine nu este almondovar pur...