Interesant comentariu, Barbaraosa, dar nu ne convingi ca filmul este prost. Te intrebai ce-i cu drapelul american. Simplu - cred ca imaginea de libertate si democratie se asociaza la romani ]n special cu cea a Americii si nu a Europei /Berlusconi-Nastase, stim noi foarte dine care-i dilul, ca nu suntem prosti!/, prin urmare drapelul este <mirajul actritelor- oltence> nu al regizorului, sau poate mai putin al regizorului. De fapt, asta imi place mie cel mai mult la film- imaginile acestea statice ale satului romanesc, tip tablou, dar care te impresioneaza si spun multe despre mentalitatea oamenilor de aici. Spui ca nunta de pe peron este neverosimila. Nu faci decat sa demonstrezi cat de viciata este deja mentalitatea romanilor, pentru ca iti pare, probabil, mai verosimil ca o <Marie> mioritica sa suporte stoic betiile si bataile barbatului sau si sa-i mai toarne si noua copii pe deaspura, pe care sa-i creasca, singura, la flacara lumanarilor furate din cimitir. Sau mai firesc ti se pare ca romanii sa-si doreasca foarte tare sa ajunga in <Occident>, atat de tare, incat isi parasesc fara a carti iubitii, manati de mirajul UE. Ei, Italiencele schimba lucrurile.Ne ofera mai multa demnitate, noua, celor uitai in acest colt al Europei de Est, asa cum suntem noi, cu naivitatile noastere. Totul in acest film este simbol. Brusli in special> nebunul-intelept care spune in gand de 5 mii sau de nu stiu cate mii de ori SOS salvati satul romanesc. In privinta faptului ca filmul este indecis, ai dreptate, insa - nu este comedie, ca dupa vizionare lasa un gust amar, nu este nici drama, ca mai si razi si te simti bine la acest film. Reactia spectatorilor a fost una excelenta! Daca ar fi sa cataloghez dialogurile din film, as spune ca toate pot fi <citate>, vorbe tipice pentru taranii romani de azi. De altfel, mai este un aspect - am fost la Examen de Titus Muntean si m-am plictisit. Nu am iestit din sala din respect pentru munca unei echipe de cineasti, multi insa au facut-o. Am fost la Italiecele si am ramas, dupa cum au ramas si ceilalti numerosi spectatori care au venit la premiera. Iar acest lucru este foarte important, Barbarosa.
|