Thread: Elephant
View Single Post
Old 24 Sep 2004, 16:45   #127
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Originally Posted by ulrich:
Originally Posted by MinRep:
Eu nu am asociat niciodata, dupa ce am vazut "Elephant", pe Beethoven cu masacrul, ci cu elevii mergand (si mergand si iar mergand...)

nu,nu e deloc asa.tocmai aici se vede dualitatea muzicii lui beethoven.
Nu stiu ce sa zic... Din cate imi amintesc, cat timp cei doi impuscau oameni nu se auzea Beethoven (s-ar putea sa gresesc, dar nu cred...) In nici un caz nu cred ca Van Sant a folosit muzica pentru ca i s-a parut a fi nazista sau malefica sau ca incita la violenta or whatever. Sunt de acord ca exista o dualitate in muzica lui Beethoven, dar nu cred ca in felul in care spui tu.

Stanley Kubrick zicea (intr-un interviu cu Michael Cement), ca faptul ca personajului principal din "Portocala mecanica" ii place Beethoven vrea sa spuna ca (scuzati...) cultura nu a reusit sa "educe" din punct de vedre moral tinerii. Dar pana si in film, Alex DeLarge striga "Beethoven nu a facut nici un rau. El doar a compus muzica". Pe de alta parte, "Simfonia a noua" este o coloana sonora grozava, avand in vedere ca tema liberului arbitru este pusa in discutie. Iar "Simfonia a cincea" este si mai subtil folosita: cele patru note ale sonerie, ca o previziune sumbra... Dar ne indepartam de subiect.

Revenind la "Elephant", imi vine greu sa cred ca ii vine cuiva sa ia in mana un Kalasnikov si sa se apuca sa imprastie gloante in creierii colegilor. In general, tinerii (cred eu...) sunt ori influentati pozitiv de muzica lui Beethoven (si muzica clasica in general), ori raman indiferenti. Si asta am si zis de cei doi criminali din "Elephant": ca se chinuie sa cante "Sonata lunii", ca se uita la documentare despre Hitler, ca vorbesc cu parintii etc. le e tot una...

Astfel, mie mi se pare ca Van Sant foloseste Beethoven pentru a crea un aer monoton, anuland violenta, fara sa exprime optimism. Muzica lui Beethoven se ridica mult deasupra noastra a oamenilor, tintind inspre cerul prezentat la inceput si la sfarsit. Exista riscul sa provoace indiferenta la un eveniment atat de sinsitru, singurul minus pe care il vad in folosirea acestei muzici.

P.S.: Dualitatea nu e atat in muzica, cat in modul in care unii o folosesc. Nu e vina lui Beethoven sau Wagner ca lui Hitler ii placea (se spune) opera lor. Daca vreti Beethoven pur, duceti-va la un concert sau uitati-va la "Cazul Furtwangler"... Daca vreti sa-l vedeti folosit altfel, provocator, uitati-ca la "Elephant" sau "Portocala mecanica".

P.P.S.: Sunt curios ce parere va face Arvo Part dupa ce vedeti "Gerry"...
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif