Originally Posted by EgoN:
Ok, dupa ce ati citit despre festival, dupa ce v-ati ros unghiile ca n-ati putut ajunge in delta, dupa ce ati vazut imagini la TV cu lipovence cantand, faclii arzand si pe plesu, patapievici in salile de cinema, eu zic sa o dam pe bune acuma, fara bris-brisuri gen "un pariu castigat"...
Desi mi se poate reprosa ca nu am ajuns de la inceputul festivalului, tre' sa recunosc ca m-au incercat sentimente proletar-reactionare de-a lungul celor 2 zile petrecute acolo. Ajungand la Sf. Gheorghe si cazandu-ma in camping, am avut surpriza sa constat ca iti trebuie INVITATIE ca sa poti intra la filme la cinema-ul de peste ulita  si ca lumea din jurul meu nu parea foarte indignata de kestia asta, multumita fiind de filmele proiectate afara, pe un panou.
Ei bine, afara se proiectau filmele din competitie la niste ore imposible 23-5, avand in deskidere cate un episod din deseul de film documentar "calatorie in jurul lumii in 80 de zile", film ce facea "Spectacolul lumii" de pe TVR1, prin comparatie, o capodopera. Presupun ca nu e nevoie sa precizez ca nu se respecta programul deloc, ca nu au fost toate filmele iar unele din cate stiu eu nu au mai ajuns deloc la festival (Mala Educacion a lui Almodovar - stay cool Mala).
Buuuun. Peste ulita satului, fata in fata se ridicau maiestos cateva vilute din lemn, cinema-ul, hotelul, terasa unde erau invitatiii (juriu, critici, scriitori, actori, regizori,etc):Elita (v-am spus ca am ajuns sa-mi dezvolt reactii anti-burgheze ce nu credeam sa le fi avut pana acuma ). Ei bine, in zona aceasta accesul era interzis in timpul filmelor, iar in rest daca intrai te simteai ca un zombie  .
Am reusit sa intru doar la Coffee and Cigarrettes a lui jarmusch , prin spate, ilegal desigur, nebenificind nici de invitatie, nici intrand in jocul refolosirii invitatiilor de mai multe ori, pe post de bilet.
In seara respectiva am mai vazut si un deseu de film in camping, caruia nu i-am retinut numele.
Ca sa nu fiu rau pana la capat, tre' sa mentionez si cateva nume ce au catadicsit sa vina pe terasa din camping (Tudor Giurgiu, Nae Caranfil, Nemescu, Popescu, Berinde, Ronna Hartner...). O mai fi fost si altii, in zilele premargatoare sosirii mele.
Si sa termin cu festivitatea de premiere, care a fost un fiasco total (festivitatile de premiera de la scoala au fost cu 3 clase peste  ), atmosfera de kkt , si cu lovitura de gratie din partea lui Moritz de Hadeln
(presedinte juriului) - "SPER CA LA ANUL ULITA DINTRE ACESTE 2 LOCATII SA SE DESFIINTEZE" (lucru care nu cred sa fi fost difuzat, dar care mi-a mai atenuat din frustrare)
A urmat difuzarea lui Buongiorno Notte, castigatorul festivalului - un film interesant, frumos facut.
Lucruri bune: plaja la 15 minute de mers pe jos, bautura si mancarea ieftina, oameni buni, utilitatile ok.
Lucruri rele: lipsa tigarilor din complex, lalaiala si muzica de pe terasa ce se suprapunea cu sunetul filmului + cele deja mentionate mai sus.
Incheiere: have fun toata lumea, distrati-va, manutele in aer, dar nu ma mai chemati ca apoi sa ma dati afara!!!
|
Draga Cristi Luca, student din Iasi,
Am citit cu totul intamplator, intr-o revista careia nu-i retin numele, opinia ta privind Festivalul de Film, dupa doua zile petrecute la Sf. Gheorghe.
Am remarcat ca iti plac bautura si mancarea ieftine, ca esti fumator si frustrat (dupa cum marturisesti), dar nu cretin (iti impartasesc opinia privind “Buongiorno, notte”), motiv pentru care consider ca trebuie sa-ti raspund:
1. Regret ca proiectiile in aer liber s-au facut noaptea, intre 23.00 si 05.00. Imi este greu sa-ti explic motivul.
2. “Ocolul Pamantului in 80 de zile” nu este un documentar si nu poate fi comparat cu “Spectacolul lumii” (un documentar bine facut). Filmul nostru este doar un jurnal de calatorie. Am facut ocolul lumii, cca. 150.000 km, pentru a invita oamenii din lumea filmului la Sf. Gheorghe si pentru a le vorbi despre Delta Dunarii si cat de importanta este salvarea ei (au fost locatii in care am stat numai 6 ore si am filmat dupa o calatorie de 24 de ore).
3. Programul de proiectii a fost respectat, dar, ai dreptate, “La Mala Educacion”, filmul lui Almodóvar, nu a fost prezent la Festival din motive independente de noi (nu a sosit pelicula din Statele Unite), fapt pentru care a fost inlocuit cu filmul lui Kieslowski (“Krotki Dzien Pracy”/ “Zi scurta de lucru”).
4. Sambata, 21 august, au fost in camping cca. 1.500 de persoane. In conditiile in care “orasul interzis” nu poate gazdui mai mult de 200 – 250 persoane, am luat decizia ca incepand de anul viitor, proiectiile tuturor filmelor sa se faca si in camping. De asemenea, festivitatea de deschidere a sectiunii competitionale si cea de decernare a premiilor vor avea loc in camping (anul viitor Festivalul va dura o luna – detalii pe site).
5. Sa nu uit: “panoul” (pe care s-au proiectat filmele) impreuna cu instalatia de sonorizare sunt cele mai moderne echipamente cu care poate fi dotat un cinematograf in aer liber. Am facut o asemenea investitie din respect fata de iubitorii de film care urmau sa vina la Festival.
6. Ai dreptate cu privire la festivitatea de inchidere (banala: castigatori, jurii, artificii, etc). Sper sa-mi vina o idee mai buna pentru anul viitor. Ar fi trebuit sa vezi deschiderea: a fost OK!
ANONIMUL
P.S. Incearca sa fii mai relaxat.