Asa ma asteptam ca filmul asta sa fie o tampenie de zile mari... Adica, in primul rand, e o ecranizare dupa Asimov facuta de americanii specializati in Philip K. Dick... Apoi, in trailere vedeai mai mult efecte speciale si replici aiurea + o vedeta de calibru, asa ca mi s-a facut sila de un alt film care mizeaza pe aceste trei elemenete (ca si "Spider-Man 2" sau "The Day After Tomorow")... Totusi, m-a intrigat o adaptare dupa Asimov si acesta este principalul motiv pentru care m-am dus la "I, Robot" (ar mai fi Will Smith, Alex Proyas si James Cromwell, pe care nu-l mai vazusem de ceva timp).
Cele doua lucruri care mi-au placut la "I, Robot" sunt efectele speciale si modul in care a fost filmat. Primele m-au luat prin surprindere si ma refer doar la design-ul robotilor si al cladirilor, scenelor de actiune etc. Din ce-am vazut anul acesta, par cele mai reusite efecte speciale. Si, bineinteles, cu accent pe Sonny si mobilitatea robotilor.
Cat despre modul cum este filmat, in primul rand notez rotirile acelea ale camerei in jurul punctului de interes care arata super si fac din "Matrix" mic copil... Ei, mai degraba deschizator de drumuri, dar
whatever... Apoi, overall, filmul a fost foarte bine filmat. Cadre frumoase, miscari reusite, atat cele fine (saritura lui Sonny din camera doctorului) cat si cele
"senzationale" (de unde sa incep?). As nota scena mea preferata cu demolarea casei doctorului (superb realizata fuga personajului prin casa in demolare).
Apoi, ar ma fi cateva aspecte: montajul scenei de deschidere cu succesiunea unghiurilor de filmare (foarte frumos...), atmosfera filmului (chiar daca nu e chiar asa cum mi-am imaginat-o citindu-l pe Asimov) si, evident, Will Smith care, desi nu se poate mandri cu unul dintre cele mai reusite roluri, e un factor bun de
entertainment (desi daca ma gandesc mai bine, actorul in general ar trebui sa fie ceva mai mult de atat...)
Pacat ca Asimov se rasuceste acum in mormant (oarecum frustrat pentru ca se putea si mai bine de atat), pacat de povestea cu metafore facile despre diferenta (acum, ca ma gandesc mai bine, rolul lui Will Smith e cam
politically incorrect pentru un negru, cu prejudecatile pe care personaul le are la inceput s.a.), pacat de final (ultimele cateva cadre)... Noroc cu povestea politista (pe care nu m-am chiunuit sa o descifrez) - - -
Si, bineinteles, la fel cum in "Bicentennial Man" sunt paralele cu mitul lui Pygmalion, aici sunt paralele cu povestea lui Frankenstein. Ciudat cum aceeasi carte poate inspira doua tipuri de viziune asupra robotilor diametral opuse...
---------------------
Originally Posted by Gaandalf:
Cel mai tampit lucru pe care l-am auzit in tot filmul a fost planul profesorului de a o omori pe VIKI: l-a pus pe Sonny sa il "sinucida" ca Spooner sa investigeze cazul shi sa ajunga la concluzia ca robotzii o vor lua razna din cauza lui VIKI... wh00t a load of Sci-Fi crap!
|
Sunt de acord, dar - pe undeva - are un inteles gandirea tipului si sunt filme mai bune cu scapari de logica mai mari...
Daca ar fi sa-i dau o nota:
7/10 (pentru ca e un film-spectacol, un pic peste filmele de actiunea obisnuita si, in ceea ce ma priveste, mult peste alte rude cu efecte speciale en-gros si eventual si cu super-eroi din vara aceasta)