Am vazut azi "Fahrenheit 9/11" (aveam de gand sa astept cateva luni, dar cu discutiile aprinse de aici...) si nu am prea multe de comentat.
Problema mea cu acest ultim film al lui Michael Moore nu este ca incearca sa demonstreze a W. Bush e un idiot (stiam asta deja), nu ca exagereaza faptele (are tot dreptul, mai ales avand in vedere scopul pe care il urmareste), ci - pur si simplu - faptul ca filmul e prost facut. "Bowling For Columbine" nu era atat de agresiv si mult mai amuzant. Dar "Fahrenheit 9/11" este o bomba de imformatii. Din dorinta de a aduce cat mai multe argmuente, Moore umple filmul cu o groaza de nume, date, companii, ani si face apel la o arhiva uriasa de imagini. Insa rezultatul este plictisitor, de la un cap la celalalt (nici inceputul nu m-a impresionat), ceea ce face din el un documentar prost si, evident, un film prost... Iar din punct de vedere vizual este mult, mult prea ostentativ... Si, bineinteles, mai e si Michael Moore, prefacut cand vorbeste cu anumite persoane, comentand totul cu o voce calma, de ca si cum ar vrea binele tuturor, si lipsit total de orice sentimente umane si asta se vede in lungile cadre cu femei (iraqiene, americane, un conteaza...) plangand... Exploateaza oare suferinta pentru a-si atinge scopurile politice? Raman (la categoria PR

imaginile cu expresiile idioate ale lui Bush, montajurile cu discursurile lui si secventele imprumutate din filmele western... In rest, 0 barat, cu mentiunea ca, in montajul cu "The Coalition Of The Willing" - pe langa tarile care sunt excluse - celelalte (inclusiv Romania!!!) sunt reduse la stereotipuri (Dracula, in cazul nostru, iarba in cazul olandezilor), ceea ce arata nu cat de superficial este Moore, ci cat de usor poate el sa manipuleze milioane de oameni cu un film prost!
"Fahrenheit 9/11" se putea face altfel, de 1000 de ori mai bun... Eu ma intorc la documentarele despre pasari de pe National Geographic!