Thread: Peter Greenaway
View Single Post
Old 25 Jul 2004, 01:01   #3
herbert
Guru

herbert

Originally Posted by EgoN:
eu zic ca e un loc special sa vorbeasca rafinatii, elitistii, snobii.... sa lasam locul lui a.l.s sa se arunce ca pestele in ocean vorbind despre acest regizor special ce a bulversat lumea cinematografica cu al sau the Cook, the Thief, His Wife & Her Lover . n-am vazut decat the pillow book, care te darama prin stilul vizual (cadru impartit in 2, alternanta de alb-negru si color), un ditamai romanul gravat cu acuarela pe trupul unei japoneze, o nuditate de-un erotism demn de pastrat pe retina si in suflet pentru tot restul vietii.

mai intai o corectura: cred ca ai vazut "Prospero's Books" (Cartile lui Prospero) - o compozitie baroca, avand ca pretext piesa lui Shakespeare "Furtuna"... filmul e plin de citate culturale. Innebunesti daca incerci sa descifrezi atat cat crezi ca stii...

mai mult mi-a placut "The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover" (Bucatarul, hotul, nevasta lui si amantul ei). un subiect (o metafora...) care iti da fiori, te rascoleste: sotia isi obliga sotul sa manance cadavrul amantului (un bibliotecar) pe care acesta, furios, l-a amorat... aici e Greenaway - tipul care deranjeaza, care are curajul & nebunia sa spuna ca lumea aceasta ii miroase a cadavru... o spune in momentele fericit-solare si intr-un cadru frumos mobilat, ornamentat...
filmul are si o lectura ideologica/politica (chiar Greenaway o recunoaste) - protestul (cam la moda pentru un anume segment de intelectuali...) impotriva consumului. din nou - o metafora morbida a gurii, a ingurgitarii.

"The Draughtman's Contract" (Contractul desenatorului), un film mai vechi, pe care l-am vazut mai demult, dupa '90, este un fel de thriller ciudat, cu scene de sex si... evident arta. va trebui sa-l revad cumva... da, muzica mi-a placut foarte mult...