Originally Posted by Ambra Blu:
Si rizi si rizi. Nu imi pune in gura cuvinte-bastarzi (pe care nu le recunosc, that is; nu stiu de ce, dar imi lasi impresia unui om nedumerit, caruia trebuie sa ii explic stuff) ca iti pun si eu in gura alte cuvinte, mai grele, din alea care contin viata. La Michelangelo esti de acord ca e renascentist, da? Si, daca as vrea sa ma joc de-a avocatul diavolului, ti-as spune ca, da, Caravaggio e produsul unei sensibilitati renscentiste care, ulterior, va influenta barocul. Oricum, asta as a sidebar to all this barking, ma plictisesti.
|
Si plangi, si razi, si plangi, si mai mananca si tu celuloza,nu doar
googlisme.
Caravaggio (Michelangelo Merisi)
Viata: 29 septembrie 1571 - 18 iulie 1610
Curent: Realism
Lucrari reprezentative: "Trisorii" - 1596; "Chemarea Sfantului Matei" - 1599-1600; "Rastignirea Sfantului Petru" - 1600; "Punerea in mormant" - 1602-1603
Inainte de a fi un maestru al clarobscurului si "inventatorul" realismului, Caravaggio este omul asfintitului de Renastere, al ruperii cu idealizarea estetica, cu manierismul unor Tintoretto sau Veronese. Paradoxal, pictorul fara mentori, care recunoaste in natura singurul maestru posibil si nu se lasa subjugat de tendinte si modele estetice, creaza o scoala care va domina pictura inceputului de secol XVII si care va influenta indeosebi marea pictura olandeza din Secolul ei de Aur.
Mai trebuie sa cunosti ca acest Caravaggio traia in plin manierism(Parmigianino,Pontormo). Renasterea era in agonie de vreo 5o de ani, si cum se intampla in vremuri tulburi, atipiile se nasc in cascada.
Iti pot face trimitere la orice carte de istoria artei recunoscuta unde vei citi negru/alb ca Michelangelo Merisi (uneori, apare si ca Merigi) zis Caravaggio este un pictor desprins complet de stilul renascentist.
Bonus:
http://www.kfki.hu/~arthp/bio/c/caravagg/biograph.html