Thread: Elephant
View Single Post
Old 25 Jun 2004, 20:06   #14
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Originally Posted by Ambra Blu:
Quote:
Montajul permite filmarea fiecarei scene din mai multe unghiuri si explorarea universului (interior si exterior) al fiecarui personaj.

Serios? Eu credeam ca montajul apare de abia dupa ce scenele s-au filmat, si brutul incape pe mina editorului. Cum sa permita un lucru- care va- fi- sa- fie (montajul) lucruri- care- deja- au- fost (filmarea scenelor)? Stiu, sint contorsionat, dar asa este si timpul in Elephant.

Scuze... Greseala de exprimare... :oops: Vroiam sa spun ca, in urma montajului, fiecare scena este prezentata din mai multe unghiuri, ceea ce duce la concluziile pe care am incercat sa le formulez in continuare...

Quote:
Si scheletul scenariului este reusit si e foarte interesant ca Van Sant nu isi propune sa dea solutii sau sa gaseasca motive pentru ce se intampla, preferand pur si simplu sa ii prezinte pe acesti tineri (de varsta mea, btw) si sa ne lase pe noi sa tragem concluziile

Nu e asa. Eu cred ca tocmai virsta ta frageda te-a impiedicat sa vezi ca Gus van Sant a fost foarte subtil, dar in acelasi timp foarte transant in ceea ce priveste mesajul: tinerii comit masacrul pt ca sint, in universul liceului, niste marginali(zati): homosexuali (ma rog, asta nu e cauza principala), tachinati de restul colegilor, inadaptati. Outsiderii intr-un liceu american au doua metode of coping with the system:
una - gun trotting, shooting up school (cei doi)
doo - giving in to it (v. cazul fetei cu probleme menstruale, care lucreaza in Library). Scenele cu hitler sint tricks care sa te abata de la calea cea dreapta care zice, ma repet, clar: outsiderii - otherwise people from ordinary mid-upper class families)a u facut masacrul.

Well now, here we are... Nu am zis ca Van Sant nu ar fi subtil, ci ca, pur si simplu nu iti vara pe gat "solutiile". Nu mi s-a parut a fi transant, pentru ca - in timpul vizionarii - am preferat sa enjoy the show si nu sa caut raspunsuri. Dupa, eveident, am ajuns la concluzii asemanatoare, dar cred ca in mesajul filmului este mai mult decat despre masacru. Este un film despre viata, mai mult decat un film despre moarte/violenta/masacru. Este despre cum traim viata, ce alegeri facem si cum tot ce avem poate disparea in fata atacurilor unor social outcasts. Evident, motivele lor devin clare asa cum ai spus (nici eu nu cred ca homosexualitatea e cauza principala, ci, mai mult, un rezultat al marginalizarii lor). Repet: sunt de acord ca Van Sant e subtil, de aceea imi plac filmele lui, dar nu sunt de acord ca mesajul se rezuma la o "lectie" morala despre tineri marginalizati.

Astazi am vazut sloganul filmului (Pare o zi obisnuita de scoala... Poate ultima) si am zambit.

Originally Posted by MinRep:
Folosirea fara menajamente a stedicam-ului in urmarirea personajelor (amintitind oarecum de "Shining")

So true.

I don't get this one...

P.S.: Eu cred ca tocmai virsta ta frageda te-a impiedicat sa vezi ca Gus van Sant a fost foarte subtil - this is funny! Respect! 8)
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif