Thread: Elephant
View Single Post
Old 24 Jun 2004, 11:40   #3
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Mie "Elephant" mi-a placut foarte mult. (nu a trecut chiar asa neobservat) Ca sa-i fac o foarte scurta "recenzie", as incepe cu muzica. Repetandu-se obsedant "Fur Elise" si "Sonata lunii" ale lui Beethoven, se induce oarecum atmosfera tipica si pentru ultimul film al lui Van Sant, "Gerry". Amandoua sunt mici capodopere.

Apoi trec la imagine. Folosirea fara menajamente a stedicam-ului in urmarirea personajelor (amintitind oarecum de "Shining") este o metoda foarte buna si,c u cat o repeta mai mult, cu atat iese mai bine. Iarasi, cam acelasi stil ca in "Gerry" si chiar inceputul cu o masina urmarita, este identic cu filmul precedent, dar si cu finalul lui "Godd Will Hunting" (o realizare mai putin reusita, dar nevertheless satisfacatoare).

Dupa aceea, interpretarea actorilor. Iarasi, ca in "Gerry", se merge pe improvizatie, numai ca nu se folosesc vedete, ci amatori, elevi ai unui liceu american, care, surpriza!, nu exagereaza, nu isi dau aere, ci joaca foarte relaxati (scena cu bulimicele sau dusul pe care criminalii il fac impreuna sunt mortale!).

Montajul permite filmarea fiecarei scene din mai multe unghiuri si explorarea universului (interior si exterior) al fiecarui personaj. Si scheletul scenariului este reusit si e foarte interesant ca Van Sant nu isi propune sa dea solutii sau sa gaseasca motive pentru ce se intampla, preferand pur si simplu sa ii prezinte pe acesti tineri (de varsta mea, btw) si sa ne lase pe noi sa tragem concluziile. Asta spre deosebire de Michael Moore, care cauta motive, dar nu formuleaza concluzii prea clare ("Bowling For Columbine" e, totusi, un film bun).

Un alt lucru interesant la "Elephant" este cat de putin se vorbeste! Filmul nu e plictisitor, dar nu umple minutele cu multe vorbe, ci cu imagini si muzica. Si de aceea e un film extraordinar!

In incheiere, as vrea sa mentionez ca isi merita premiul pentru regie nu de alta, dar Van Sant controleaza tot filmul si el il face sa mearga in toate compartimentele. Apoi, Palme D'Or cred ca l-ar fi meritat, dar nu in fata lui "Dogville".

(Iar am scris mai mult decat am vrut... of...)
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif