Reiau si eu, cu cateva modificari.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vazut HP3 impreuna cu ogto azi. Am iesit impresionat de la film, cum mi-a depasit total asteptarile chiar si dupa ce am citit randurile lui MinRep.
Actorii au fost excelenti (NU mi-a placut noul Dumbledore) ca intreg, rolul lui Harry a scartait pe alocuri, de genul scena cand aude ca Sirius i-a tradat pe parintii lui si se retrage in padure, acolo scena este un pic patetica, plansul fiind foarte fals, insa imediat dupa aceea isi ia revansa si explodeaza. Totusi mi-a placut de el, s-a maturizat clar ca nivel de actorie, impreuna cu ceilalti 2 colegi ai sai. Nivelul de actorie a fost ridicat considerabil ei fiind ajutati si de Gary Oldman care face un rol excelent impreuna cu David Thewlis (Lupin).
Regizorul a creat niste momente DE SENZATIE! La propriu! Nu m-am mai simtit de mult asa la un film! Au fost niste momente care mi-au dat fiori pe sira spinarii insa si niste momente care m-au incalzit. Primele insa, au fost evident predominante. S-a potrivit cu cartea care a fost cea "de groaza" din seria HP insa am ramas cu impresia ca FILMUL a surclasat cartea! Cuaron m-a incantat. Un regizor excelent, care a creat din filmul acesta, o capodopera, un punct de referinta, un film aproape definitoriu al genului sau. (mai ales cu actori principali de aceasta varsta).
Schimbarea regizorului este a naibii de evidenta! Al treilea film al seriei parca nu apartine aceeasi serii cu primele doua. Primele doua au fost copilaresti, cu copii pentru copii, cu nimic artistic la propriu, doar niste filme comerciale, de duzina, pe cand cel de fata este mult mai dark, dramatic, transmite sentimente cu gramada, aproape te copleseste, momentele cu Dementorii TE INGHEATA. Eu chiar am avut fiori la 2 scene cu ei. Efectele speciale nu stiu cat au fost de mari si late, insa modul in care au fost puse in scena a fost genial si le-a dat cu totul alta valoare. A stiut Cuaron sa foloseasca la maxim toate resursele lui, inclusiv creierul.
Clisee (ca s-o dam in romanisme) chiar nu prea am gasit in acest film! Oricum eram prea absorbit de actiune ca sa le observ. Filmul iti da cateva momente de respiro, dar foarte putine, indeajuns sa ramai in ritm cu ce se intampla. Daca la 3 au facut asa film care e carte sub a patra, atunci tare ma intreb ce vor reusit la filmul cu numarul 4!
Momentul culminant al filmului este scena cu Sirius, Harry & Dementors, scena care face tot filmul. Si nu in sensul ca aceasta scena "salveaza" filmul sau il face un film bun. Ci in sensul ca mareste incredibil de mult "gradul" filmului, avem inca un moment de interpretare excelenta, efecte speciale... de efect! Si o atmosfera inedita. Ingrediente excelente pentru un film excelent.
Dementorii nu seamana cu Wraiths din LOTR! Asta asa pentru ca se auzeau niste zvonuri.
Recomand filmul in special fanilor LOTR si haterilor HP, celor care au injurat pe-aici HP-ul.
Excelent!