View Single Post
Old 19 Jun 2004, 21:41   #2
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Re: Harry Potter&the prisoner of Azkaban

Originally Posted by Danica:
am citit recenzia lui MinRep de la fanatic shi mi-a placut f.mult (il rog daca poate sa o copieze shi aici

OK.

-------------------------------------------------------------

Tocmai am vazut "Harry Potter And The Prizoner Of Azkaban" si nu am sa-mi ascund entuziasmul in fata lui. Am plecat la film cu anumite asteptari si anume sa fie mai bun decat predecesorii. Dar asteptarile mi-au fost mult depasite. Iar "vinovat" nu poate fi decat Cuaron. Risc sa exagerez in randurile ce urmeaza...

Ce as avea de reprosat filmului este faptul ca nu se poate baga in doua ore jumate de film toata cartea. Dar astept DVD-ul, sa vad ce se mai poate baga. Unele detalii savuroase din carte au fost uitate, dar au fost introduse altele si filmul functioneaza si asa. Cateva dintre interpretari nu m-au convins suficient. Michael Gambon in primul rand (desi nu a jucat rau) si, doar la inceput, David Twelis. Ultimul si-a revenit pe parcurs.

Nu sunt de acord cu cei care spun ca povestea ar fi infantila, pentru copii or whatever... Aici avem de-a face cu un alt Harry Potter. Mai matur, dar eliberandu-si furia altfel, trecand un pic dicolo de teripurile dezvoltate de Radcliffe in primele doua filme. De asemenea, profesorii nu mai sunt simple caricaturi. Dar unii (ex.: Snape) nu apareau destul.

Alfonso Cuaron schimba tot filmul. Daca prima treime a filmului pare oarecum conventionala, nu se pot trece cu vederea inceputul filmat cu o camera hand-held si schimbarea moduluii de interpretare (Radcliffe, Grint Watson si Felton nu pot sa spunc a stralucesc, dar incep sa se maturizeze ca actori). Dar cele doua treimi din final sunt grozave si aici se vede maiestria lui Cuaron. Filmul capata nuante mai intunecoase, devine mai inchis in sine, dar nu uita sa fie amuzant si, mai ales, dezvolta un stil oarecum... expresionist (merg prea departe? nu cred...) Stilul lui Cuaron este fascinant. Decorul padurii pare desprins dintr-un film vechi de groaza si capata valente nebanuite. Padurea devine un spatiu fabulos mult mai bine exploatat ca in primele "Harry Potter"-uri.

Cuaron a avut si alte idei bune. Diversitatea decorurilor (Hogsmeade arata grozav). Filmarile pe coridoarele din Hogwarts. Ideea de a filma derularea anotimpurilor in fata salciei aleia, pregatind oarecum afirmatia cu Dumbledore despre timp. Imbracamintea elevilor, care fara robele alea devin mai apropiati, dar, in acelasi timp, au un aer mai intunecat. Intruziunile lui Harry si Hermione cand sunt intorsi in timp: in carte, daca mai tin bine minte, aparea doar patronus-ul lui Harry; aici cei doi lasa semne lui Harry, Ron si Hermoine "din trecut".

Cred ca tot Cuaron este responsabil pentru schimbarea modului in care actorii joaca. Se vad schimbari la actorii-copii (imi permit sa amintesc scena in care ei discuta si incearca bomboane). Poate nu sunt cine-stie-ce schimbari, dar sunt schimbari.

Efectele speciale (aici nu pot sa bag mana in foc ca Cuaron are ceva de-a face) sunt mult mai bune. Dementorii sunt bine lucrati (nu mi se par ca aduc prea mult cu anumite imagini din LOTR). Omul-lup arata foarte bine. Impreuna, efectele speciale si decorurile confera acestul "Harry Potter 3" un aer unic si sunt, ca a parafrazez pe cineva, in sprijinul povestii si nu invers.

Sa nu uit de muzica. Pe langa tema cu care deja am facut cunostiinta, mai este melodia aia "Something Wicked This Way Comes" si, mai ales, in ultima parte a filmului, cand Harry si Hermione se intorc in timp, ticaitul ceasului care se aude obsedant, ca o "melodie" de Ligeti sau metronomul din "Time" (Pink Floyd). John Williams kicks ass...

Si am ajuns la actori. In afara de ce am zis mai sus, trebuie sa o amintesc pe Emma Thompson, sub ditamai machiajul, care joaca foarte bine un rol nu chiar accesibil. Dar adevaratul star al filmului este Gary Oldman. Desi este "tandru" inspre sfarsit, isi arata nebunia specifica personajului. Replica "Let's just kill him" este dusa la perfectiune si actorul ii confera lui Sirius Black exact cata substanta trebuie.

Scene exceptionale (de urmarit):
--- debutul filmului, cu Harru Potter invatand pe ascuns;
--- elevii lui Lupin in fata Bong-ului + muzica din scena respectiva;
--- Harry Potter pe coridoarele castelului in cautarea "sobolanului";
--- intoarcerea in timp;
--- trecerea anotimpurilor, impartita in secvente de-a lungul filmului;
--- jocul de Vathat (ce traducere...) pe ploaie si, mai ales, avantarea lui Harry Potter in inaltul cerului si intalnirea cu Dementorii;
--- prezentarea hipogrifului si zborul lui Harry;
--- Harry Potter si Sirius Black asaltati de Dementori in final;
--- finalul (s-a aplaudat in sala);
(prima aparitie a Dementorului m-a lasat cam... rece)

Sincer, nu imi pasa ce parere aveti voi (mai ales fanii LOTR carora nu le place HP). Dar, in ceea ce ma priveste, fara sa afirm ca HP 3 este o capodopera, eu consider ca acest "Harry Potter and the Prizoner of Azkaban" este mai mult decat un simplu film pentru copii. Este un exemplu foarte reusit de cinema. Sunt convins ca urmatorul film nu va fi nici macar aproape de acesta si mult mai asemanator cu celelalte doua. Dar acesta, si luat singur, este de ajuns!

(cred ca am terminat)
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif