Originally Posted by Alex Leo Serban:
nu are logica ce spui, pt ca:
1. faptul ca 'nu respecta intru totul poemul lui homer' (dar care film 'respecta intru totul' un txt, ba kiar al unui autor in viata?!) este irelevant, cita vreme nu exista nici o referinta expresa la rel. homo dintre ahile & patrocle in iliada - totul este interpretare! adica - sa fim bine intelesi: e f. probabil ca cei 2 sa fi fost lovers - dar este ceea ce se numeste o 'inference', o ipoteza sugerata de txt...
2. daca 'istoricii modernisti' (poate imi spui si ce inseamna asta, eu nu cunosc decit istorici morti sau contemporani ? :? ) au vazut rel. gay in iliada, asta ar fi trebuit sa dea bice producerilor si/sau scenaristului sa introduca ac. interpretare in film: nu spunea nustiucine pe alt topic ca prezenta lesbienelor & gay-ilor in filme atrage publicul (fructul interzis, etc)?...
realitatea e alta - si e mult mai simpla: cind e vorba de o mare vedeta (in plus, heartthrob pt femele) ca pitt, producerii, scenaristii & adviserii think twice ab. playing it like that  ! sint curios ce vor face din alex. macedon... 
|
Cu sau fara homosexuali, filmul tot prost ramane... si cred ca se adreseaza "femelelor" cum zici tu in aceeasi masura ca si "masculilor"... ma refer la scenele de lupta, la violenta etc... nu mai zic ca atunci cand Ahile il invata pe Patrocle cum sa se lupte aveam un sentiment de deja-vu (sa fi oferit Neo din Matrix ceva consultanta?)... la fel si cu scenele de lupta, daca luai grecii si-i inlocuiai cu niste orci, era cam ca in Lord of the Rings... nu mai zic de costume, care mi s-au parut atat de exagerate, de perfecte, incat le dadeau actorilor un aer si mai penibil... nu cred ca adevaratul Ahile isi scotea din cutiutza hainele din piele neagra, perfect ingrijite, cand se ducea la lupta... iar Elena si Paris sunt gresiti rau de tot, Elena parca e o mironosita care nu are nimic de zis, doar sta, ofteaza si lacrimeaza, iar Paris un baietzel fragil, care naste cel mult sentimente materne (oare in conceptia regizorului asa arata un barbat cu succes la femei?... Hector era cu mult mai atragator)...
Cat despre ipoteza cu Ahile si Patrocle homosexuali, asta nu e sugerata clar in poemul lui Homer, ci in lucrarile altor scriitori antici (daca imi aduc bine aminte, Sofocle - alt homosexual - a scris cate ceva despre iubitii lui Ahile). Si avand in vedere si faptul ca pederastia era aproape legalizata in Grecia antica, ideea asta despre Ahile si altii este acceptata din ce in ce mai mult de catre istoricii din ultima vreme...
Nu sunt intru totul de acord ca prezenta lesbienelor & gay-ilor in filme atrage publicul... in mare masura este adevarat, dar cred ca oamenii cauta in primul rand sa se identifice cu eroii din filme (si nu cred ca toti vor sa se identifice cu niste homosexuali

... si abia in al doilea rand se gandesc la aspectele, sa zicem, mai "intunecate"... gresesc?
Filmul despre Alexandru Macedon se mai face? parca guvernul grec se opunea, s-au gandit ca strica imaginea eroului national :lol: