View Single Post
Old 18 May 2004, 19:57   #63
notorious
NBK

notorious

Quote:
La partea de comedie recunosc ca trainsp are faze mai amuzante (poate de asta n-are nici o sansa sa ma hipnotizeze), requiemul insa e mai apropiat de patologic.

n-am prea avut timpieri sa scriu mai multe pe marginea subiectului (si nici acum nu prea am), dar o sa incerc sa ma clarific putin.

'trainspotting' l-am vazut acum vreo 4-5 ani pe tvr1. auzisei osanale s.a. despre el pana mi s-a acrit, plus ca oricum nici nu prea aveam chef sa vad alt film despre 'junkies' in care aia incep sa vada cai verzi pe pereti din cauza hasisului (sau ce-o fi), sa intre la dezintoxicare unde sa urle de durere etc. etc. urmarea este logica: nu m-a dat pe spate. in film, exista doar doua scene pe care inca le mai tin minte, una de amuzament, cealalta de groaza: cea in care mcgregor se scufunda in closetul ala infect ('caco, ergo sunt!!' ne spune danny boyle cu o frenezie stupefianta) si cea in care acelasi mcgregor sufera la dezintoxicare (cu bebelusul de pe pereti care isi rasuceste capul). in rest, mi-a iesit efectiv din minte... dau vina si pe dispozitie (sau, ma rog, mai degraba lipsa ei), dar eu nu uit, totusi, un film cu una, cu doua.

'requiem' a fost mult mai dur si mai socant din pdv vizual decat filmul lui boyle, in schimb. exista scena de la inceput cu televizorul, cu frigiderul care vine dupa batrana aia (rusinica mie ca nu-i tin minte numele, doar a fost nominalizata la oscar pt rol), scenele in care bratul lui leto se face vanat dupa ce isi injecteaza droguri cu seringa, scena in care ii taie bratul lui jared leto, toate ducand spre un final insuportabil de terifiant. 'requiem' este mai inspaimantator de fratiorul sau britanic, mai oripilant, si poate de aceea aluneca spre didactism cinematografic, dar asta involuntar...

p.s.: fara sa sustin ca e un argument prea tare, 'requiem' a invins, la voturile pe imdb, DETASAT 'trainspotting'.