Originally Posted by Banditul:
Muþumesc, riciotto.
Numai cã nu ºtiu la care film cu Mircea Diaconu te referi. În "Cel mai iubit dintre pãmânteni" rolul principal este al lui ªtefan Iordache. Mircea Diaconu are un rol secundar, de doctor la spitalul de psihiatrie.
Personajul este vehiculul de transmitere a emoþiei cãtre public. Dacã personajul nu mã agaþã cu nimic, dacã nu regãsesc în el pãrþi din mine, cum sã mã identific cu el? Nu vreau sã mã identific cu un fraier, care-ºi asumã rolul de eternã victimã a sorþii.
Întrebam mai devreme de ce românii sunt mai proºti decât americanii. Sigur cã, luat individ cu individ, nu putem vorbi de un popor mai prost decât altul. Iar în privinþa cinematografiei, e pur ºi simplu o chestie de cunoaºtere a unor tehnici. Am vãzut recent un film produs în Hong-Kong, "Hero", care m-a dat pe spate. Nu numai americanii pot sã facã filme cu efecte speciale impresionante, sau cu personaje puternice. ªi m-am gandit, dacã chinezoii ãia au putut sã facã aºa ceva, noi de ce nu putem? Nu putem nici mãcar sã scriem o poveste din aia. Suntem impotenþi narativ. Nu ne pricepem decât la liricã, la poezie.
Eu cred cã din cauzã cã suntem leneºi. E mai uºor sã te exalþi poetic ºi sã ai o aurã de artist decât sã pui mâna la treabã ºi sã tratezi cinematografia ca pe un meºteºug în primul rând, un meºteºug pe care sã-l faci bine, lãsând pretenþiile de artist deoparte. Dacã am analiza un pic filmele româneºti, am vedea imediat cã, încã de la primul nivel de construcþie al poveºtii, regizorul sau scenaristul a ales întotdeauna calea cea mai uºoarã ºi astfel toate au ieºit tributare unor ºabloane simpliste. Existã ºi câteva mici excepþii, dar cu o floare nu se face primãvarã.
Arta, dacã iese, bine, dacã nu, nu. Asta nu poate fi controlat. Meºteºugul însã poate fi controlat.
|
:w00t: :w00t: :w00t:
Sa-mi fie cu iertaciune banditule nu sunt de acord cu tine.Un scenariu rom e scris de 1 persoana,care in cele mai multe cazuri se intampla sa fie chiar regizorul filmului.Nu stiu daca ai avut in fata un scenariu americanesc sa vezi cum e.E mai interesant decat o carte din biblioteca.De ce e f.bun

t.ca nu e scris de 1 persoana,ci de mai multe:1 scrie sinopsisul,1 dialogurile,1 creioneaza portretul personajelor,1 descrierile....etc.Asa ca,cum p*** ma mai vrei sa fie bune scenariile rom?
Plus ca noi facem "arta",americanii fac "o afacere".Asta e diferenta dintre noi si ei.