Thread: Grila de start
View Single Post
Old 29 Apr 2004, 09:39   #22
gionloc
Guru
 
gionloc
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 1,105
Brother Bear

Miscator pana la lacrimi, glumet pe alocuri, ghidus pe intreaga durata, “Inima de Urs” este ultima productie animata venita spre a ne aminti ca suntem membrii unei imense familii numita natura. Adresat tuturor celor care simt ca betonul ii inghite, tuturor celor care exprima progresul prin termopane, schelete de otel si lumina electrica, sau celor care cred ca gradina zoologica e “acasa”, “Inima de Urs” prezinta calatoria initiatica a tanarului Kenai, care cauta sa devina barbat si intelege ca trebuie sa fie urs. Echivalentul cinematografic al bildungsromanului, animatia ne introduce intr-o lume alcatuita din totalitatea celor vazute si nevazute, unde copaci, munti, spirite, ape, flori si animale lumineaza universul in culori de vis; este cadrul in care Kenai parcurge drumul de la dorinta de a fi barbat (a avea amprenta pe peretele sistemului totemic, un fel de “strada a celebritatii” hollywood-iene), nivel atins prin uciderea unui “monstru” (urs), la desavarsirea sa in mijlocul naturii – este transformat in, si alege sa ramana urs, finalul reprezentand totodata implinirea subintelesului semantic al elementului totemic ce-i fusese sortit – dragostea; insa toate acestea se petrec numai dupa ce Kenai constientizeaza ca, de fapt, singurul monstru din natura este el, omul.
“Inima de Urs” are meritul de a ne intoarce, ca spectatori, la natura si la natural nu numai ca imagine prezentata, ci si ca modalitate de spunere a imaginilor, filmul fiind un desen animat si nu o animatie computerizata, stil de creatie cu care am fost obisnuiti in ultima vreme.
Ceea ce ar putea supara spectatorul roman putin cam satul de observarea modului, poate agasant, in care confesiunile neoprotestante incearca sa-i patrunda in viata, este o parte a coloanei sonore - cea in care vocea lui Phil Collins lipseste, - ale carei cantece trimit la revista “Treziti-va”.
Dar acest aspect se risipeste intr-o istorie extraordinara, care, macar 90 de minute, merita traita ca realitate.
“Let Love guide your actions!”

* Brother Bear (2003), o productie Disney, regia: Aaron Blaise si Robert Walker; voci: Joaquin Phoenix (Kenai), Jeremy Suarez (Koda), Jason Raize (Denahi), Joan Copeland (Tanana), D.B. Sweeney (Sitka).
gionloc is offline   Reply With Quote sendpm.gif