da, 'filantropica', dar si 'asfalt tango' si serialul de televiziune 'adio, europa!', ca sa numesc doar filme recente. cind il vad pe diaconu, inteleg ca voi urmari un film cu un roman de treaba futut de sistem, care se resemneaza intr-un fel sau altul sau o ia definitiv in barba.
stiam ca in 'cel mai iubit - whatever' personajul principal era interpretat de stefan iordache. am revazut chiar recent filmul si, spre deosebire de prima vizionare, cind eram si eu mic si indoctrinat si gata sa suport multe in numele ideii de dizidenta, intr-un fel sau altul - de data aceasta mi s-a parut ATROCE. am urit personajul din primele minute, si scirba mea a atins apogeul cind tipul a comis crima din inchisoare si s-a intors in 'lumea civilizata'.
sinistra intr-adevar lipsa de eroi la romani. probabil si o reactie la deceniile de comunism si 'eroii' propusi de sistemul cu pricina - as intelege o perioada de repugnanta pentru ideea de personaj 'exemplar' si o bilbiiala temporara in numele neorealismului, al experimentului cu lucrurile odata interzise, cu limbajul grosolan pe post de vedeta si lipici pentru public, etc. - dar deja a trecut destula vreme, s-au schimbat niste generatii si ar fi timpul sa se propuna din nou personaje principale de anvergura si care sa isi indeplineasca functia dramatica in povesti solide si bine inchegate. destul cu mamaligile antipatice si fara coloana vertebrala.
iar n-am timp sa dezvolt, iar promit sa revin
ricciotto