Thread: Stalker
View Single Post
Old 13 Apr 2004, 21:43   #9
marcu
Veteran

marcu

[quote="notorious"]
Quote:
frumos, marcu, dar mi-ar fi placut sa te legi putin si de enigmaticul final, care m-a facut oarecum sa cred ca adevarata calauza este, de fapt, fata personajului principal...

Draga Notorious,
Fata personajului principal a “mostenit”, cu asupra de masura, “talentul” tatalui. Ea e marcata de destin chiar mai mult decat Stalker – are un handicap fizic, traieste intr-o mutzenie cabrata (parca acusi va spune ceva…), insa recompenseaza totul printr-o “traire” interioara neobisnuita. Ideea lui Tarkovski este ca stirpea razvratitzilor, a nelinistitilor si visatorilor fara mantuire nu se termina. Daca iti amintesti, ideea de final este ca Stalker se va retrage, impreuna cu familia, in “Zona”, dezamagit de “clientii” ultimei escapade, dar dezamagit si de lumea aceasta in care ar trebui sa respecte niste reguli, sa se incoloneze, iar el are o alta structura. Un tip care se retrage, de buna voie, intr-un spatiu interzis, pazit, periculos pentru ceilalti…
“Materialul filozofic” din film rimeaza cu filozofia lui Dostoievski. Stalker este un fel de kneaz Miskin, un idealist, un naiv, un frumos proscris, care crede si spera sa-i faca si pe ceilalti sa creada…
Excelente si versurile lui Arseni Tarkovski, tatal regizorului, care rasuna in film (unele chiar in lectura poetului). Iti aduci aminte:
“Vot i leto proshlo
Slovno i ne bivalo
Na prigreve teplo
Toliko ietogo malo…”

Am retzinut cateva strofe pentru frumusetzea lor. Filmele lui Tarkovski cer, evident, o alta sensibilitate. Trebuie sa ramai doar cu tine cand privesti filmele lui si, mai ales, sa te descoperi, sa-ti amintesti de tine, cum spunea foarte plastic Borges. A intelege filmele lui Andrei Tarkovski este ca si cum ai insushi, ca pictor, lectziile chinuitoare de desen clasic, migalos, rotund, lectii care te ajuta mai apoi in demersurile tale cubiste, suprarealiste si tot restul de -isme… Evident, e o opinie personala. In general cred ca e bine sa fim dechisi mai multor varste de cultura. Mie imi plac filmele lui Tarantino si Lars von Trier, dar savurez si Bergman si Tarkovski…
See you!