Originally Posted by Serghei:
Referitor la subiect:
Numele filmului e propabil Pi pentru ca toata lumea face in scoala "Cercul" si afla despre lungimea cercului si diametru sau(pi) insa in film se discuta despre cu totul alt numar "numarul de aur"=1,6180...si alte cifre care nu le mai tin minte.Cea mai importanta aplicatie a numarului asta e sirul fibonacci 0,1,2,3,5,8,13... in care fiecare termen se obtine prin adunarea celor 2 termeni dinaintea lui.(daca faceti o impartire a unui numar din sir la predecesorul sau obtineti ~1,6180).Acuma analogia care a fost facuta este urmatoarea:avand doua elemente "Trecutul" si "Prezentul" poti cu ajutorul unui numar sa determeni cu exactitate "Viitorul"(de aici si implicatiile la bursa).Avand toate trei elementele poti intelege lumea.
Legatura dintre arta si matematica e mult mai puternica decat cred unii.S-au facut niste "analize matematice" a unor opere artistice si se pare ca apare foarte des numarul de aur.De ce?
"pentru ca un intreg impartit in parti inegale sa para frumos, trebuie sa existe intre partea mica si cea mare acelasi raport ca intre partea mare si intreg" (Marcus Pollio Vitruvius, arhitect roman).De aici imaginile cu desenele lui Da Vinci.
Bineinteles ca nimeni nu sta cu rigla si compasul sa-si construiasca opera ci aceste fapt e mai mult instinctual.Si tocamai faptul ca e instinctual e exploatat de film(deci exista in gena umana o inclinatie spre perfectiune descrisa de un "numar".care???)
|
acesta este un mesaj superb asa cum rar mai vezi pe Cinemagia...eu nu ma prinsesem de chestia cu sirul fibonacci desi am tot dat peste el in ultima vreme...super marfa ideea!