Thread: Barry Lyndon
View Single Post
Old 30 Mar 2004, 05:16   #1
Bogie
Guru

Bogie

Barry Lyndon

Multi considera acest film monoton, mult prea lung. Eu in schimb am savurat fiecare clipa a lui. Un film rafinat, ironic pe alocuri, care m-a emotionat deseori. Ca in toate filmele lui Kubrick, apar personaje secundare de o forta extraordinara, formand un tablou plin de viata, o fresca a societatii respective:
- sir Charles Reginald Lyndon, sotul incornorat aflat cu un picior in groapa
- printul Tubingen, intim al imparatului Frederic, jucator inrait de carti
- Lord Ludd, gentilom pana in varful unghiilor dar care nu-si achita datoriile de la masa de joc
- razboinicul capitan John Quinn care nu are curaj sa se bata in duel etc.
Barry Lyndon, interpretat magistral de Ryan O'Neal, este un cartofor, un duelgiu, un aventurier care-si inseala cu nerusinare sotia prin care a reusit sa parvina. Cu toate acestea, spectatorul il priveste cu simpatie, doar in cateva momente am simtit dispret fata de el.

Ce nu mi-a placut la film au fost fazele de razboi exagerate, nu o sa cred niciodata ca asa se luptau aia pe atunci, cat de prosti or fi fost si tot nu se duceau cu pieptul dezvelit peste adversarii lor, sa traga aia si sa-i macelareasca. Din fericire au durat putin, sub 10 minute.

Sint curios cum e romanul lui Thackeray, daca S.Kubrick a transformat o capodopera in alta, un roman mediocru intr-un film superb sau un roman excelent intr-un film bun? :wink: Oricum, raman la convingerea ca Stanley Kubrick este Regizorul.