Originally Posted by marx:
Ideea dintr-un cult-movie este preluata,extinsa si redefinita nu neaparat in cinematografie,ci si in alte domenii,poate fi si un fenomen social(cum te obosesti sa-mi demonstrezi) dar nu trebuie catalogata ca un act subcultural,ca o gluma cu vrajitoare sau alte bazaconii haotice.
|
Doctore, mai taie. Un film cult poate fi foarte usor etichetat drept act subcultural, atita timp cit face parte nu numai din cultura "materiala" (in masura in care un film poate fi palpabil) a unui socio-grup, dar intra si in structurile mentale ale acelui grup subcultural. Stim cu totii (sau, ma rog, unii dintre noi) care au fost ratiunile politico-ideologice care au dus la aparitia unor filme 'blaxplotation'. Iar daca negrii n-au fost o minoritate etnica in state, o cultura minoritara divizata in mai multe grupuri deviind de la cultura mainstream, atunci inseamna ca eu am doua capete. Si, legat de Tarantino: poate-oi fi citit si tu ca este numit de catre unii regizor de 'black films'. Zi-mi si mie, doc, care comunitate a inspirat genu' asta de filme? WASPS? Iar TLOTR si Star Wars vor fi filme cult alright.