View Single Post
Old 06 Mar 2004, 14:42   #55
marcu
Veteran

marcu

Am citit atatea despre acest film, incat simt ca il voi privi (cumva…) inainte de premiera sa in Romania, premiera anuntzata tocmai in aprilie. Mi-e interesant sa vad cum Gibson “shi-a rezolvat” artistic shi existentzial relatzia sa cu Christ… Se pare ca e un fel de blow-up cu trupul chinuit al lui Christ. Regizorul “reinvie” tablouri clasice cu drumul crucii de Bosch shi Grunewald… Mel Gibson face o “lectura” foarte personalizata a suferintzelor lui Christ, avand la activ o tentativa de sinucidere, intamplata acum 12 ani. “Ranile lui m-au salvat” – asha raspunde Gibson la intrebarile presei privind criza existentziala prin care a trecut. Un film “declanshat”, asha dar, de puternice motivatzii personale, ca shi in cazul Listei lui Schindler de S. Spielberg.
Mel Gibson a scos din subtitrele englezeshti citatul exploziv din Evanghelia dupa Matei (nu e vorba de Marcu!), care a alimentat, se spune, antisemitismul creshtinilor. Citatul suna astfel: “Let his blood be on us and on our children!” (Blestemul sangelui sau sa treaca asupra noastra shi asupra copiilor noshtri). Nu cred ca trebuia sa cedeze presiunilor. E doar un film. Habotnicii nu pot fi opritzi printr-un citat...