Quote:
Aseaaaa...bine ca mi-ai adus aminte de 'Saving Private Ryan' notorious. Imi explicati si mie ce-ati gasit la filmuletul asta cu pac-pac si patriotisme gratuite ca pe mine m-a lasat cam asa
|
pai, hai sa vedem: un spielberg nu chiar genial, un film cu un final sufocant de patriotard, cu caracter propagandistic, in inceputul si finalul caruia flutura victorios steagul american. fara sa ne repezim, am remarca: scena de inceput, superba, a debarcarii in normandia, in care ni se ofera umor negru/senzatii devastatoare/filmari senzationale (ex. scena subacvatica, in care vedem gloantele lasand vartejuri in apa) un tom hanks mereu fermecator, un vin diesel in forma excelenta, un giovanni ribissi foarte emotionant, un matt damon convingator, o scena finala antologica (atacul micului orasel abandonat), intr-un cuvant un film memorabil numai daca tinem cont de cateva scene reprezentative (soldatul de la inceput care isi cauta disperat mana, perspectiva inamicului din turn, 'sniperul', daca vrei care este impuscat mai apoi de hanks, vazand glontul pe luneta, injunghierea sufocanta, dumnezeule, a soldatului cu baioneta, lenta si sandica, 'usurata' de soaptele neamtului care ar vrea sa-i faca suferinta mai suportabila + de asmenea un impecabil barry pepper, de care am uitat). ajunge...
'citizen kane' nu l-am prizat nici eu cand l-am vazut, bogie, dar i-am inteles valoarea. este un film pe care, daca vrei sa-ti placa, trebuie sa ai o parece experienta de viata. este pur si simplu viata unui om care a cunoscut o copilarie defectuoasa, deceptii in prietenie, dragoste, a detinut puterea si bogatia, a avut un imperiu la degetul mic, dar apoi a pierdut totul. un film al carui personaj se contureaza dintr-un lung glosar de marturii, ceea ce la vremea respectiva i-a conferit originalitate (vezi, de exemplu, cum camil petrescu a urmarit o reteta asemanatoare cand a scris 'patul lui procust), un personaj enigmatoic, cu propriile bizarerii, defecte si calitati... plus sursa de mister care ghideaza spectatorul pe tot parcursul filmului, ultimul sau cuvant, antologicul 'rosebud'.
ok, sper ca nu v-am plictisit...