Originally Posted by MinRep:
Nici Neo nu este in toate mintile (un pic de paranoia, un pic absent-minded, repezit de multe ori... - vorbind despre scenele de dinainte de alegerea pilulelor) Acum, destinul personajului clar si el stie ca este facut pentru altceva. Instinctiv, dar stie. Iar, atunci, alegerea pilulei rosii este o etapa simpla de trecut. Poate ideea este ridicola transpusa in realitate, dar nu cred ca asta au vrut fratii Wachowski. Ei folosesc un simbol. Si il folosesc bine, spre deosebire de altele! Pentru ca, in "evolutia" lui Neo, aceasta prima alegere este necesara. Este materializarea unei alegeri pe care el a facut-o dinainte, adica sa isi depaseasca conditia, sa aleaga sa fie altceva, un rebel, fara sa se integreze in... "sistem".
Cred ca din toata trilogia, acest moment este cel mai important. Cred ca in fiecare dintre noi exista un rebel ("nebunia" lui Morpheus nu este relvanta deloc!!!) si fiecare dintre noi are optiunea de a alege: sa incerce sa-si depaseasca conditia sau sa ramana in mizerie. Cei mai multi aleg a doua varianta si stagneaza intr-o viata obisnuita. Si, desi toti se gandesc "am sa fac ceva important/am sa ma schimb/am sa fiu altul" putini chiar isi materializeaza alegerea. Neo este unul dintre ei. Iar proba pilulelor este momentul de trecere de la minciuna la adevar (ascensiune). O etapa care ar fi necesara in viata fiecaruia, dar - nu-i asa ca e ciudat? - mai nimeni nu trece...
P.S.: Raman la parerea ca primul "Matrix" este un film reusit care se pierde in efecte speciale unde ar trebui sa foloseasca simboluri, iar celelalte doua sunt corolare, nu neaparat ratate, dar nici cine-stie-ce...
P.P.S.: Fii linistit, Gaandalf, eu nu scriu niciodata nimic fara sa ma mai gandesc inca o data...
|
Eu inca de la inceput am raportat aceasta problema la realitatea noastra ... aplicata unui om cat de cat normal... sa zicem k nu ERA NEAPARAT EL - THE ONE , ci doar un om simplu care era in fatza unei alegeri foarte importante ... pe care o privea cu reticentza shi care l-a adancit in ganduri shi mai mult. Din toata povestea asta putea sa iasa ceva BINE sau ceva RAU.
Viatza obijnuita shi lipsita de griji este o neincetata cautare a omului al acestui secol, lenea shi comoditatea sunt la MODA akum. Etapa asta depashita de Neo in primul Matrix arata curajul acestuia de a infrunta toate greutatzile pe care le-ar putea intalni pe viitor. Design-ul "ALESULUI" este deja prestabilit... Acesta trebuie sa aleaga aceasta "carare" pentru ca apoi sa poata renuntza in lupta impotriva oamenilor facilitand "bataia de cap" a mashinilor. Conshtientzi de inevitabilitatea aparitziei "anomaliei" o baga sub control shi o face sa devina rebela pentru propriul interes : EXTERMINAREA INTR-UN FINAL AL SPECIEI UMANE.
Prima parte oricum o sa ramana cea mai credibila shi cea mai originala ... Reloaded a pus prea mult accent pe Matrice ... iar Revolutions ... prea mult pe Realitatea LOR. Eu ca persoana pus sa aleg intre pilula rosie sau albastra ...NU SHTIU CUM ASH REACTZIONA... asta am vrut sa scot in evidentza... puterea de alegere a unui om simplu, ne controlat cu conshtiintza pura shi fara "alterare" interioara inca de la nashtere.