Originally Posted by Gaandalf:
Originally Posted by MinRep:
Stiti care e problema cu "Matrix" si pilulele astea? Faptul ca Neo nu ezita, nici macar dupa ce Morpheus ii mai spune inca o data sa aleaga inteligent. Si de ce? Pe mine Matrix ma lasa rece, dar recunosc ca primul nu scaritaie asa de mult la capitolul profunzime. Asa ca aici e problema: nu conteaza cat de nebun e Morpheus (Neo nu stie asta inca, oricum), cin conteaza ca alegerea pilulei rosii (parca...) este doar un pas usor pentru Neo, care chiar asa, in inconsitenta lui, stie ca trebuie sa afle ceva si stie ca mai exista ceva. Deci, nu conteaza daca esti fan sau nu, manat de primul impuls, intotdeauna vei lua pilula rosie, indiferent de avertismentele lui Morpheus...
|
de ce eshti asha de sigur k intotdeauna se va alege pilula roshie indiferent de advertismentele lui Morpheus... chiar dk ideea in sine transpusa in realitate este ridicola. Crezi k nu sunt oameni care sunt speriatzi de o "posibila boala mintala"... un alienat al societatzii ?
io zic: think again!
|
Hmm... Ba da, cred ca sutn oameni speriati de o boala mintala, dar nu asta e problema. Problema este ca nu poti alege sa fi
orice om. Ci esti doar NEO. Si ca sa alegi ca el, trebuie sa fi EL. Nu poti alege altceva decat ceea ce a ales Neo. Asta vroiam eu sa spun. Si stai sa argumentez!
Nici Neo nu este in toate mintile (un pic de paranoia, un pic absent-minded, repezit de multe ori... - vorbind despre scenele de dinainte de alegerea pilulelor) Acum, destinul personajului clar si el stie ca este facut pentru altceva. Instinctiv, dar stie. Iar, atunci, alegerea pilulei rosii este o etapa simpla de trecut. Poate ideea este ridicola transpusa in realitate, dar nu cred ca asta au vrut fratii Wachowski. Ei folosesc un simbol. Si il folosesc bine, spre deosebire de altele! Pentru ca, in "evolutia" lui Neo, aceasta prima alegere este necesara. Este materializarea unei alegeri pe care el a facut-o dinainte, adica sa isi depaseasca conditia, sa aleaga sa fie altceva, un rebel, fara sa se integreze in... "sistem".
Cred ca din toata trilogia, acest moment este cel mai important. Cred ca in fiecare dintre noi exista un rebel ("nebunia" lui Morpheus nu este relvanta deloc!!!) si fiecare dintre noi are optiunea de a alege: sa incerce sa-si depaseasca conditia sau sa ramana in mizerie. Cei mai multi aleg a doua varianta si stagneaza intr-o viata obisnuita. Si, desi toti se gandesc "am sa fac ceva important/am sa ma schimb/am sa fiu altul" putini chiar isi materializeaza alegerea. Neo este unul dintre ei. Iar proba pilulelor este momentul de trecere de la minciuna la adevar (ascensiune). O etapa care ar fi necesara in viata fiecaruia, dar - nu-i asa ca e ciudat? - mai nimeni nu trece...
P.S.: Raman la parerea ca primul "Matrix" este un film reusit care se pierde in efecte speciale unde ar trebui sa foloseasca simboluri, iar celelalte doua sunt corolare, nu neaparat ratate, dar nici cine-stie-ce...
P.P.S.: Fii linistit, Gaandalf, eu nu scriu niciodata nimic fara sa ma mai gandesc inca o data...