Eu zic ca putem redemara discutia aici (pe acolo ne-am cam pierdut)
Am revazut ieri filmul pe ecran lat (pacat de calitatea proiectiei) si hai sa zicem ca mi s-a parut ceva mai bun decat pe ecanul calculatorului, dar, totusi, nu e prea mult, asa ca raman la parerile initiale:
--- inceputul este grozav: muzica, montaj, actori si imagine, mai ales in timpul luptei (aici bill_the_butcher al nostru remarca sangele pe zapada, care este intr-adevar o semnatura de maestru) dupa aceea, filmul cam intra in rutina.
--- Daniel Day-Lewis joaca magistral, un rol greu, dificil, dar care i se potriveste (ca toate celelalte) ca o manusa. Leo se descurca si face un rol agreabil. Diaz hai sa zicem ca se descurca. Nu e chiar cea mai potrivita pentru rol, da' merge! (ieri l-am observat si pe David Hemmings, caruia i-am trecut cu vederea cele trei scena cand am vazut filmul pe 17'').
--- decoruri, costume si, mai ales, creionarea unui capitol interesant din istoria americana, in care razboiul civil se intalnea cu saracia si razboaiele de strada din New York-ul aflat eparte de luptele pentru eliberarea negrilor.
--- din pacare, tot acest amalgam de detalii, fac din film repetitiv si agasant (de cate ori nu este aparatul de filmat lasat sa ne arate in detaliu elemente ale epocii istorice, din nou aceleasi?!) Povestea de baza se pierde oarecum, ai personajele isi pierd un pic credibilitatea pe parcurs, mai ales Bill The Butcher, in ciuda interpretarii magistrale a lui Day-Lewis (hai sa fim seriosi, toata chestia cu onoarea si oamenii onorabili e bullshit).
--- violenta care devine gratuita inspre sfarsit (moartea lui Johnny, de exemplu) S-au dus vremurile cand Harvey Keitel cu o aparitie violenta in "Alice Doesn't Live Here Anymore" te impresiona si te facea sa te gandesti de doua ori la scena respectiva si la film, dupa vizionare.
In concluzie, pacat de Scorsese, care este un regizor mare si se vede in "Gangs Of New York", dar este faultat de scenariu si de propria lui fascinatie pentru New York (pe care o inteleg si, tocmai de aceea, nu iau in seama multe ratari din film).
Nota: (*) (*) (*) din (*) (*) (*) (*) (*)
|