View Single Post
Old 14 Nov 2003, 14:23   #40
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

Originally Posted by marx:
ALS,daca ai avea minime cunostinte de axiologie(axios=valoare)ai stii ca aceste criterii axiologice,care compun o ierarhie, sunt dinamice(ceea ce ai scris in ultimul tau mesaj justifica afirmatia mea),si implicit n-au cum sa fie strict obiective sau subiective.Si mai explicit,se aplica logica polivalenta:fals/adevarat/probabil pt a ierarhiza o valoare estetica.
Pot sa fiu de acord cu tine,si sunt,atata timp cat spui ca <valoarea/cultura inseamna ierarhie> este doar o supozitie si nicidecum o axioma.

PS:de cand combaterea unei idei e lipsa de bun simt?

1. draga marx, esti de o ingenuitate dezarmanta; inkipuie-ti ca stiam si ce inseamna 'axiologie/axiologic', si ce este o axioma... DAR: kiar daca evaluarea este subiectiva (nici n-are cum sa fie altfel!), ierarhiile sint obiective - si sint asa pt ca rezulta din adunarea evaluarilor subiective (asta, apropo si de 'particularul deconstruieste generalul'... 'deconstruieste' pe dracu' - eu am oricum alergie la cuvintul asta! adica, poti 'deconstrui' asa, ca un joc de societate, ca un passe-temps de salon - dar e bine sa nu-i acorzi cine-stie-ce credit intelectual! it's an intellectual gimmick :wink: )
2. 'cultura = ierarhie' NU este o supozitie, ci kiar o AXIOMA; pt explicatii, vezi pnctul 1; pt argumente suplimentare - take this: n-are nici o legatura 'creatia' cu 'ierarhia', ci doar rezultatul ei (al creatiei) cu aceasta din urma... orice creatie - in momentul in care este 'gata', iesita pe piata - intra intr-o competitie cu toate creatiile precedente; ierarhiile SINT dinamice, dar numai ca ricosheuri ale jocului de biliard pe care timpul il joaca cu orice lucru omenesc... ideea mea e(ra) ca ierarhiile - ca masura a valorii & deci ca instrumente de lucru - sint obiective & imuabile, NU ceea ce se intimpla in interiorul lor!
3. n-am folosit expresia 'bun simt' ca antonim al 'nesimtirii' - asa cum poate s-a inteles :cry: -, ci ca sinonim al englezescului 'common sense', adica 'rezonabil'; este kiar sensul pe care-l dadea descartes atunci cind a spus ca 'bunul simt este lucrul cel mai bine impartit din lume.'
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif