View Single Post
Old 02 Oct 2003, 17:19   #18
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Okay, in sfarsit, pot sa multumesc urmatoarelor trei persoane (cronologic, Alex Leo Serban, semi-cronicaru' si ricutza), pentru ca cred ca m-am lamurit. Totusi, imi este mai usor sa o iau pe puncte.

Originally Posted by ricutza:
incep prin a-l contrazice pe semi-cronicaru'...nu e neaparat sa-ti placa Moulin Rouge de prima data...eu chiar zic ca e bine sa-l vezi de mai multe ori...

In general, cred ca depinde de film. Totusi, putine au fost filmele care, din experienta proprie, nu mi-au placut prima data, dar m-au fascinat a doua oara sau a treia, a patra etc. De fapt, doar "Jesus Christ Superstar" si "Adam's Rib" sunt exemple notabile de care imi amintesc. Dar...

Originally Posted by semi-cronicaru':
raman la parerea ca lui minrep ("Minority Report", adica??) nu-i va placea filmul nici la a doua vizionare, nici la a treia... niciodata.

Eu am vazut "Moulin Rouge" de peste zece ori (pe bune, e unul dintre filmele pe care le-am vazut de cele mai multe ori). De fiecare data, gasesc anumite lucruri noi, cum e si logic. Mai mult, imi place filmul (in general, eh!). Dar tot mi se pare nterminat. Nu asteptam si nu astept mai mult de la el, dar cred ca putea sa ofere mai mult.

la prima vizionare filmul te poate soca...ritmul este in cea mai mare parte a timpului, foarte alert (evident este practic in ton cu modul in care Chrisitan percepe spatiul Moulin Rouge-ului), sunt multe procedee inedite (dialogurile formate din combinatii de mai multe melodii, decorul care este in cateva secvente animat etc.) care sunt destul de socante...

draga ricutza, unora le place ceea ce ii shokeaza, altora- nu. Mie imi place sa fiu shokat. raman la parerea ca lui minrep ("Minority Report", adica??) nu-i va placea filmul nici la a doua vizionare, nici la a treia... niciodata.

Aici, semi-cronicarule, nu ma simt bine daca nu raspund. Mie "Moulin Rouge" nu mi s-a parut shocant (cel mult ostentativ, as putea zice). Dar ceea ce nu mi-a placut la el este faptul ca, in ciuda originalitatii si post-modernismului debordant, filmul este totusi plictisitor, de la un moment dat intra in rutina (Jim Broadbent cantant "Like A Virgin" nu m-a surprins, nici macar nu m-a facut sa rad, mai mult m-a mirat ca se poate face asa ceva - in sensul rau al mirarii). Ceea ce vreau sa spun este ca - oricum ai povesti ceva (ajung si aici) - trebuie sa mentii interesul spectatorului pentru ecran, fie daca acest interes este pentru stil sau pentru poveste. Si "Moulin Rouge" lasa criticul din mine sa se simta faultat, nesatisfacut.

Dar, totusi, raspunsul pe care il cautam si care explica acest film, a venit in sfarsit, exact de la cine ma asteptam, de la ricutza:

mie mi s-a parut intodeauna Moulin Rouge un film inovator...in literatura erau deja o multime de scriitori care incetasera sa mai acorde importanta povestii in sine ci modului in care era spusa povestea...la fel si in pictura...mi se parea oarecum normal sa se intample lucrul asta si in cinematografie...si pentru mine asta a fost primul film pe care l-am vazut care a realizat acest lucru...si la momentul asta, mi se pare si singurul pe care l-am vazut...s-ar putea sa mai fie si altele dar eu pur si simplu n-am dat de ele!

Ei, da, trebuie sa depun armele. ricutza are dreptate. "Moulin Rouge" vrea sa prezinte o poveste intr-un mod diferit, Baz Luhrmann se concentreaza asupra stilului. Si fiindca sunt foarte putine subiecte, din ce in ce mai multe filme de genul acesta or sa apara.

Intr-adevar, asta este explicatia. Nu radeti inca, dar m-am gandit si eu la ea. Dar am fost mascat de mesajele voastre si nu am reusit sa apreciez intentia realizatorului. Si acum, pentru ca mintea imi este... deschisa, analizez situatia: oare esteticul, invelisueste mai impotant decat miezul? Orice subiect, fie el oricat de banal sau chiar ridicol, castiga prin prezentare? Arta inseamna ea estetic sau continut? Haine sau suflet, ca sa fac o analogie? Oare chiar nu se poate gasi un subiect SERIOS sa fie prezentat din unghiuri diferite, in stiluri diferite (oh, de-abia astept cele doua "Alexandru cel Mare"!!!) Oare nu mai exista subiecte originale? Oare nu mai exista inspiratie? O, ba da, exista! Dar cand este incurajat exteriorul, interiorul se inhiba, apoi se atrofiaza si dupa aceea paleste, iar un film ca "Moulin Rouge" este exemplul de film perfect. In acest domeniu! (care, trebuie sa va reamintesc, pe mine ma face sa ma intreb multe).

Si inca cateva afirmatii foarte bine spuse.

in prezent, arta se naste dintr-o amestecatura...exact ca in Moulin Rouge...

Iarasi, ai dreptate, ar ma intreb pana la ce punct poate fi asa ceva valorificat?

mi se pare ca Moulin Rouge anuleaza prejudecatile...da, arta se poate naste si din kitsch...

Si aici nu pot fi decat de acord. Insa de aici la capodopera este un drum greu de parcurs, iar artistul trebuie sa aiba un talent vizual larg si inventiv, plus o mana de fier. Nu este chiar asa usor.

Si, la final, sa ma explic:

D fapt, cred ca el vrea sa i se demonstreze cum de lui nu i-a placut un film despre care toata lumea zice ca este excelent.

Nu, eu nu am sa-mi schimb parerea despre "Moulin Rouge" si nu am vrut decat sa vad ce ati vazut voi la el. Fiind lamurit si intelegand, consider subiectul incheiat. (dar nu toti au spus despre "Moulin Rouge" ca este excelent).

Nota autorului:

"MinRep" a existat si inainte sa vad primul trailer la "Minority Report" si sa aud de film - doar ca avea un "d" in plus pe undeva pe acolo. S-a materializat in momentul cand am vazut filmul si, de atunci, a ramas asa. Iar faptul ca "Minority Report" mi-ar fi placut sau ca acest lucru ar da un indiciu despre preferintele mele in materie de film nu au nicii o legatura cu thread-ul in desfasurare. Caruia ricutza i-a pus admirabil punct, eu facand un epilog ca o semnatura, pentru ca nu pot lasa asa un subiect pe care eu l-am inceput!

Duminica, 5 octombrie, interviu cu Paulo Coelho la Prima TV, ora 17:00
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif